Gözleme
MALZEMELER (6 kişilik)
4 su bardağı un
1 kibrit kutusu yaş maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı su
3 çorba kaşığı sıvıyağ
200 gr. beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
Tuz
HAZIRLANIŞI
Ilık suyun içine maya ve toz şeker eklenerek mayanın kabarması sağlanır. Elenmiş unun ortası açılır. İçine mayalı sıvı, sıvıyağ ve tuz eklenerek özlü bir hamur yoğrulur. Hamur kabının ağzı kapatılarak ılık bir ortamda hamur iki misli kabarana kadar mayalandırılır.
Ayrı bir kapta beyaz peynire, kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır.
Mayalanan hamurdan yumurta iri-liğinde parçalar koparılıp beze yapılır. Bezeler unlanmış zeminde 0.1 mm kalınlığında açılır. Yufkanın yarısına peynirli harçtan yayılır ve diğer yarısı üzerine ka-patılıp kenarları tırnak ucuyla bastırılır.
Hafifçe yağlanmış tavada ya da sac üzerinde pişirilip sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
Not: Gözlemeyi arzu ederseniz kıymalı, patatesli veya sebzeli de yapabilirsiniz. Hazır yufka kullanarak pratik bir şekilde gözleme yapıp misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.
|