MADDÎ hasarlı kazalarda, polisin devre dışı bırakılması ve kaza tesbit tutanağının sürücüler tarafından doldurulması uygulamasına uyum sürecinin sancılı geçtiği bildirildi.
Maddi hasarlı trafik kazalarında 1 Nisan itibarıyla başlayan uygulamada, kazaya karışan taraflar arasında doldurulan tesbit tutanağı, sadece olayın oluş şeklini içerdiğinden kusur oranını belirleme yetkisi sigorta şirketlerine bırakılıyor. Kaza yapan her iki aracın sürücüleri, tutanaklarını, poliçelerini kesen sigorta acentesine bir iş gününde bildirmeleri gerekiyor. Sigorta acentesi tutanağı yine bir iş gününde sigorta şirketine bildiriyor. Sigorta şirketi de yine bir iş günü içinde bu bilgileri Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) kayıtlarına giriyor. Sigorta şirketi TRAMER kaydında, kazaya karışan araçlarla ilgili kusur oranını kaza krokilerini de dikkate alarak, yüzde sıfır, 50 ya da 100 oranlarına göre belirtiyor. Karşı taraf sigorta şirketinin ise bu bilgilere en geç 3 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor. Üç günlük süre sonunda karşı taraf itirazda bulunmazsa, bilgileri ilk giren sigorta şirketinin belirlediği kusur oranı geçerli sayılıyor. İki sigorta şirketi anlaşma sağlamadıklarında ise TRAMER komisyonu devreye giriyor. Komisyon da üç gün içinde kararı sonuçlandırarak taraflara bildiriyor. Kaza yapan her iki araç da aynı sigorta şirketi tarafından sigortalanmışsa karşı taraf bulunmadığından uzlaşma süreci yaşanmıyor.
Buna göre, anlaşmazlık olmadığı sürece normal şartlarda bir aracın TRAMER belgesi 6 günde alınabiliyor. Anlaşma için komisyona başvurulduğunda artı üç gün daha beklenmesi gerekiyor ve süre 9 güne çıkıyor. Sürücü, ‘’ben kusurluysam hasarımı kendim ödeyeceğimden tanıdığım bir kaportacıya giderim, ama kusursuzsam nasıl olsa sigorta şirketi karşılayacak, o şirketin anlaşmalı olduğu yerde ya da serviste aracımı tamir ettirebilirim’’ düşüncesiyle beklemek zorunda kalıyor.
HASAR ÖDEMELERİ HIZLANDI
TRAMER Müdürü Mehmet Üst ise uygulamanın başladığı 1 Nisan 2008’den itibaren 4 aylık sürede 159 bin 676 adet maddî hasarlı kaza tutanağı düzenlendiğini, bunlardan 8 bin 500’ünde komisyonun devreye girdiğini bildirdi. Üst, yeni uygulamada TRAMER belgesi için yasal bekleme süresi bulunsa da sigorta şirketlerinin hasar ödemelerinin hızlandığını, hasarların 8 iş günü içinde ödendiğini bildirdi. Maddi hasarlı kazalarda vatandaşların tutanakların yüzde 75’ini anlaşarak tuttuklarını, yüzde 25’inde ise polisin devreye girdiğini belirten Üst, ‘’Bu uygulama biraz da anlaşma kültürünün gelişimine katkı sağlıyor’’ dedi.
|