Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye’nin en önemli sorununun eğitim olduğunu belirterek, eğitim sorununun çözülmesi için ise yeni anayasada gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.
Eğitim-Bir-Sen Bursa Şubesi tarafından düzenlenen, ‘’Yeni Anayasa ve Özgürlükler’’ konulu konferansta konuşan Gündoğdu, Türkiye’nin en önemli sorununun eğitim olduğunu dile getirdi. Gündoğdu, mevcut eğitim sisteminde okulların diploma doldurma yeri, öğretmenlerin de diploma doldurma memuru olarak görev yaptığını savundu. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için başörtüsü yasağının kaldırılması gerektiğini belirten Gündoğdu; “Hükümet tarafından hazırlanan yeni anayasanın, eğitimde fırsat eşitliğini sözde değil, özde hale getirmesini bekliyoruz. Bu çerçevede tüm imkânlar seferber edilmeli. Ayrıca eğitim sistemini sınav merkezli olmaktan çıkartıp, kaliteli insan yetiştirecek hale getirmek gerekir. Şeh Edibali’nin dediği gibi ‘İnsanı yücelt ki, devlet yücelsin’ mantığıyla sistem, insan merkezli olmalı. Yeni Anayasada eğitim sisteminin, çocuklarımızın kabiliyetlerine göre değerlendirileceği, 70 puan alanın ‘üstün’, 69 alanın ise ‘geri’ zekâlı görülmeyeceği bir şekilde düzenlenmesini istiyoruz” diye konuştu. Geçmişte bazı kurumların da Anayasa taslağı hazırladığını hatırlatan Gündoğdu şöyle devam etti:
“Bugün ‘mahalle baskısı var’ diyenler hangi mahallede oturuyor, hangi baskıdan söz ediyor. Siyasiler için kullanılan ‘Karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar’ ifadesi bugün bazı kurumlar için de geçerli hale gelmiştir. Türkiye’nin önünün açılması için sivil bir anayasa şart hale gelmiştir.”
|