Bağımsız Eğitimciler Sendikası’nın Ar-Ge Kurulunca, ortaöğretim, üniversite öğrencisi ve mezunlarından oluşan gruplarla yaptığı araştırma sonuçlarına göre, gençlerimizin büyük bir çoğunluğu Türkiye`deki hayat kalitesini düşük buluyor ve geleceklerini yurtdışında görüyor.
Türk gençleri tarafından en çok tercih edilen ülkelerin başında ise Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve ABD geliyor.
BM, OECD ve Dünya Bankası’nın verilerine göre 18-40 yaş arasında Türkiye’den yurtdışına gerçekleşen beyin göçünün ülkeye maliyetinin milyar dolarla ifade edildiği söylenen araştırmaya göre, beyin göçünün büyük bir bölümünü Türkiye’den yüksek öğrenim için yurtdışına giden ve eğitimden sonra bu ülkelerde kalan öğrenciler oluşturuyor.
ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Belçika, Avustralya, Fransa ve Türk Cumhuriyetlerine giden Türk öğrencilerinin sayısı 100 bini geçmiş durumda. Yalnızca ABD’de 30 bin civarında öğrenci eğitim görmekte. Yurtdışında yüksek öğrenim gören öğrencilere ilişkin sıralamalarda Türkiye 150 ülke arasında 11. sırada yer alıyor. Resmî verilere göre Türk öğrenciler yalnızca ABD’ye eğitim için bir yıllığına bir milyar dolara yakın bir para harcıyor.
NİYE YURTDIŞINA GİDİYORLAR?
Araştırma sonuç raporuna göre, öğrencilerin yurtdışında yaşamak istemelerinin sebeplerinin başında, ekonomide yaşanan belirsizlik, gelir dağılımındaki uçurum, düşük ücret uygulaması, işsizlik, adaletsizlik, gelecek kaygısı, bürokratik uygulamalar, millî eğitim-dış politika ve yüksek öğrenimde ulusal strateji ve politika eksikliği ile devlete ve geleceklerine yönelik güvensizlik gibi faktörler yer alıyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 55’i yurtdışında yaşamak isterken, yüzde 31’i ev, araba alacak ve iş kuracak kadar para kazanıp geri dönmek istediğini bildiriyor.
|