Son 40 yılda toplam 2,5 milyon hektarlık sulak alanın yarısının kaybedildiği Türkiye’de 2007 yılında kuraklıktan en fazla etkilenen bölge Konya ve çevresi oldu.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye ile Çevre İl ve Orman Müdürlüğünden derlenen bilgilere göre, bilinçsiz tarımsal sulama ve yeni tarım alanları açma yüzünden başlayan sulak alanların kaybedilmesi süreci, son yıllarda kuraklığın etkisiyle daha da hızlandı.
Normalde su zengini olmayan Türkiye’de son 40 yılda 2,5 milyon hektarlık sulak alanın yarısından fazlası yok olurken, özellikle 2007 yılında kuraklıktan en fazla etkilenen bölgelerin başında Konya geldi. 50 bine yakını kaçak olmak üzere yaklaşık 70 bin kuyudan su çekilen Konya’da normalde yılda 1 metre azalan yeraltı suyu seviyesi, Ekim ayı ölçümlerine göre 3,5 metre düştü. Konya Kapalı Havzası’nda yeraltı suyu seviyesi son 20 yılda 25 metre azalırken, uzmanlar, Tuz Gölü’nden içilebilir yeraltı suyuna doğru akışın başlamak üzere olduğuna dikkat çekiyorlar. Yeraltındaki kadar yerüstündeki suyunu da kaybeden Konya’da bu süreç 2007 yılında daha da hızlandı. Eşmekaya, Ereğli, Hotamış sazlıklarının ardından Bolluk, Düden, Samsam, Tersakan ve Akşehir Gölü’de kurudu. Birçok türde ve sayıda kuş bölgeyi terk etti. Yüzde 40 kaybın meydana geldiği hububat rekoltesinde de yaklaşık 1,5 milyon tonluk bir düşüş görüldü.
|