PKK’nın varlığı nedeniyle Kuzey Irak konusunda yaşanan sıkıntılar ve bu konuda yapılan diplomatik girişimler, Türkiye’nin 2007 yılındaki dış politikasına damgasını vurdu.
Mynet’in haberine göre Kıbrıs sorununun çözümü için kayda değer bir adım atılamadığı 2007 yılında en önemli dış politika gelişmeleri, Kuzey Irak cephesinde yaşandı. Yoğunlaşan PKK saldırıları ile karşı karşıya kalan AKP Hükümeti, içteki seçim kaygıları ile Washington ve diğer Batılı başşehirlerin geniş sınır ötesi harekâta olumsuz bakışları sebebiyle muhalefetin bu yöndeki taleplerine uzun bir süre direndi.
Bu arada, Kuzey Irak krizi, Ankara’nın, PKK’ya karşı tedbir almadıkları gerekçesiyle eleştirilen Iraklı Kürt liderleri ile ilişkilerini bozarken Türkiye-Irak ve Türkiye-ABD ilişkilerinde sıkıntılara sebep oldu. Sonunda AKP’nin sınır ötesi operasyonlara ilişkin tezkereyi TBMM’den geçirme yoluna girmesinden sonra tek taraflı bir harekatı önlemek isteyen Bush yönetimi ile yoğunlaştırılmış istihbarat işbirliğine gidilmesi kararlaştırıldı. Bu konudaki kararların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kasım ayının ilk yarısında Beyaz Saray’da Başkan Bush ile yaptığı görüşmede alındı.
Ankara ile Washington arasındaki yoğun işbirliği kararının ardından Türk Hava Kuvvetleri geniş bir hava harekâtı gerçekleştirdi. Bu operasyon, ABD ile sağlanan mutabakat sayesinde de Türkiye’nin kayda değer bir dış tepkisi ile karşılamadı.
|