İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, işgalden bu yana Irak’ta 1 milyon insanın öldüğünü, 5 milyon çocuğun yetim kaldığını, 6 milyon Iraklının göç etmek zorunda kaldığını hatırlatırken, ABD Hayat Yardım Vakfı Başkanı Mücahid El-Feyyad, “Ambargo zamanında Iraklılar çok sıkıntı çekti ancak bugün durum çok daha vahim” dedi.
İHH İnsani Yardım Vakfı, Amerika, İngiltere, Brezilya, Avustralya, Fransa gibi farklı ülkelerden iki yüze yakın sivil toplum kuruluşunu, “Uluslararası Irak Yardım Konferansı’nda” bir araya getirdi. Toplantının açılışında konuşan yardım kuruluşlarının temsilcileri Irak’taki durumun son derece vahim olduğuna dikkat çekti.
Irak’taki durumun ele alındığı “Uluslararası Irak Yardım Konferansı” dün Merter Green Park Otel’de gerçekleştirildi. Yirmi beş ülkeden iki yüze yakın insani yardım kuruluşu temsilcisinin buluştuğu toplantının açılışında konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, kurum olarak hemen her yerinde faaliyette bulundukları Irak’ta kimyasal ve nükleer silahlardan dolayı bir felaket yaşandığını ifade etti.
İşgalden bu yana Irak’ta bir milyon insanın vefat ettiğini, çocukların yetim kaldığını hatırlatan Yıldırım, “Ne yazıkki acı bir rakamdır, şu anda Irak’ta 5 miyondan fazla yetim vardır. Bunun ne anlam ifade ettiğini bir düşünün. Bu çocuklar kimsesiz. Bunları düşündükçe hepimizin içi parçalanmakta. Bu çocuklar yarın ne olacak? Ne yazık ki yetim çocuklardan özürlü olanları kendi kaderlerine terk edilmiş, bulundukları binalarda çırıl çıplak, kimsenin ilgilenmediği bir halde yaşamaya çalışıyorlar. Irak’ta herkes kendi ailesiyle ilgilenmekte, başkasına el uzatamamakta” şeklinde konuştu.
Altı milyon Iraklının göç etmek durumunda kaldığını, hapishanelerde de kırk binden fazya insanın işkence görmeye devam ettiğini belirten Yıldırım, “Adil yargılanmayan, ne oludğu belli olmayan insanlar burada kalıyor. Ebu Gureyb halen devam ediyor. Evvelden biliniyordu, şimdi daha gizli odalarda işkence devam ediyor. Bir çok tutukluya ulaşmak mümkün değil. Bunların ne yaşadığını bilmek mümkün değil. Tutuklu olan insanların aileleri perişan halde” dedi.
Yardımları ulaştırmakta çok büyük güçlükler çektiklerini belirten İngiltere İnsani Yardım Vakfı (HRF) Başkanı Nebil Er-Ramazani ise, “Irak’ta çalışan yardım kuruluşları olarak ülke içinde korumaya sahip değiliz. İşgal kuvvetleri tarafından bürolarımız basılıyor. Komşu ülkeler de birtakım zorluklar çıkarıyorlar” dedi.
Amerika merkezli Hayat Yardım Vakfı Başkanı Mücahid El-Feyyad da, komşu ülkelerin Irak’ın siyasi çıkarları için öncelikle oradaki insani problemleri çözme konusunda ciddi gayret içinde olmaları gerektiğini vurguladı. “Irak’ta on beş yıldır ambargo var, o zamanlar da Iraklılar çok sıkıntı çekti. Ancak bugün Irak’ta durum çok daha vahim” diyen Feyyad, komşu ülkelerin, yardımların ulaşması konusundaki engelleri kaldırmaları çağrısında bulundu.
|