Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, adalet duygusunu zedeleyecek davranışlardan herkesin kaçınması gerektiğinin altını çizerek, ‘’Devlet, gücü elinde bulunduranların yanında değil, her zaman ve her şartta, haklının yanında olmalı, eylem ve işlemlerinde adaletin gücünü tesis etmeyi amaçlamalıdır’’ dedi.
Gül, Türkiye Adalet Akademisi’nin yeni eğitim yılına başlaması dolayısıyla düzenlenen törene katılarak bir konuşma yaptı. Adalet Akademisi’nin Türk yargısının temel kurumlarından olduğunu ve yargı mensuplarının mesleğe en iyi şekilde hazırlanması doğrultusundaki görev ve sorumluluğunu başarıyla yerine getirdiğini ifade eden Gül, Akademi’nin hukuk devleti ilkesinin ve demokratik değerlerin yerleşmesine katkıda bulunduğunu söyledi.
Gül, hukuk sisteminin etkinleştirilmesinde, devlete güvenin ve saygının korunmasında yazılı kurallar kadar bu kuralları uygulayan ve kararlarıyla topluma adalet dağıtan yargı mensuplarının da önemli rol üstlendiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, hukuk devletinde adalet kavramının önemine de işaret ettiği konuşmasında, adaletin hakim kılınması ve adalet hizmetlerinin görülmesinin devletin anayasal temelinden kaynaklanan ana görevi olduğunu söyledi. Gül, bunun, devletin güvenilirliğinin ve itibarının korunmasının da önde gelen şartı olduğunu vurguladı. Adaletin yolunun insan haklarını gözetmekten, eşitlikten, herkesin hakkını vermekten geçtiğini anlatan Gül, devletin, vatandaşlarına karşı
adil olmak ve eşit davranmak zorunda olduğunu kaydetti. Adalet duygusunu zedeleyecek davranışlardan herkesin kaçınması gerektiğinin altını çizen Gül, ‘’Devlet, gücü elinde bulunduranların yanında değil, her zaman ve her şartta, haklının yanında olmalı, eylem ve işlemlerinde adaletin gücünü tesis etmeyi amaçlamalıdır’’ dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, ayrım yapılmaksızın ve üstünlük gözetilmeksizin herkesi kapsayan hukuk kurallarının, adaletin sağlanmasının en önemli aracı olduğunu, kuralların da adalet ilkesine dayanması gerektiğini söyledi.
‘’YARGI REFORMUNA İHTİYAÇ VAR’’
Gül, Türkiye’nin bağımsız bir yargıya sahip olmakla birlikte adaletin geç dağıtılmasının doğurduğu sıkıntıların yakından bilindiğini belirterek, yargı bağımsızlığını güçlendirecek, adaletin zamanında tecelli etmesini sağlayacak, yurttaşların güven duygusunu pekiştirecek, mahkemelerin ağır iş yükünü azaltacak ve çağdaş standartlar getirecek yargı reformuna ihtiyaç olduğunu söyledi.
|