Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) yayınladığı Küresel Eğitim Raporu, Türkiye’nin bölge ülkelerine göre eğitime çok daha az pay ayırdığını gösteriyor.
UNESCO, Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleşmesini öncelikli amaçları arasında sayıyor. Buna göre, 2015’te bütün erkek ve kız çocukların ilköğretim alması ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması için ilk ve ikinci kademe eğitimde kadın-erkek oranının eşitlenmesi amaçlanıyor.
Türkiye, eğitime devlet katkısının en az olduğu ülkelerden biri: Gayri safi millî hasılanın (GSMH) sadece yüzde 3.3’ü.
Türkiye, içinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’nde, en az oranda eğitime pay ayıran ülke. Slovenya’da öğrenci başına eğitime ayrılan paranın kişi başına düşen millî gelire oranı yüzde 25’ten fazlayken, bu oran Türkiye’de ancak yüzde 12. Djibouti’de bu oran yüzde 56, Küba’daysa yüzde 38. Rapor 2015’e kadar Türkiye’de okula kayıt oranının artacağını fakat nüfus artış oranının düşmesi sebebiyle eğitim harcamalarının fazla artmayacağını gösteriyor.
Bir diğer tespitse Türkiye’de eğitimin esas olarak devletin sorumluluğunda görülmesi ve özel eğitimin oransal olarak düşüklüğü. 2004 verilerine göre Türkiye’de yetişkinlerde okuryazar oranı yüzde 87. Erkeklerde bu oran yüzde 95, kadınlarda yüzde 80.
|