İstanbul polisi tarafından ‘’çete’’, ‘’mafya’’ ya da ‘’organize suç örgütü’’ olarak adlandırılan çıkar amaçlı suç örgütlerine yönelik son 20 ayda düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan bin 450 kişiden 546’sı tutuklandı.
Derlenen bilgilere göre, İstanbul’da 1 Ocak 2006 ile 3 Eylül 2007 tarihleri arasında çıkar amaçlı suç örgütleriyle ilgili olarak toplam 450 olay meydana geldi. Bu suçların önlenmesi amacıyla İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 1 Ocak 2007 ile 3 Eylül 2007 döneminde ‘’Boran’’, ‘’Balkan’’, ‘’Duman’’, ‘’Piyon’’, ‘’Naz’’, ‘’Hızma’’, ‘’Katran’’, ‘’Turnike’’, ‘’Ateş, ‘’Son nokta’’ ve ‘’Rulet’’ adı verilen operasyonların da aralarında bulunduğu çok sayıda operasyon yapıldı. Çoğunluğu planlı, uzun süren çalışmaların ardından ve Özel Harekat timlerinin de desteğiyle gerçekleştirilen operasyonlar sonucu bin 450 kişi yakalandı. Bu kişilerden adliyeye sevk edilen 546’sı tutuklanarak cezaevlerine gönderildi. Operasyonlar sonucu 16 cinayet, 47 yaralama, 18 adam kaçırma, 22 kurşunlama, 61 darp-tehdit, 29 gasp, 3 hırsızlık ve 2 bombalama olayı aydınlatıldı. Operasyonlar kapsamında çok sayıda suç unsuru da ele geçirildi.
Polis yetkilileri, yapılan operasyonlar sonucu, organize suçların delillendirilerek, suçluların adalete teslim edilmesinin bireysel suçlara göre daha zor olduğunun görüldüğünü bildirdiler. Çetelerin, parayı çok ve kolayca elde etmeleri yüzünden teknolojinin en son imkanlarından kolaylıkla faydalanabildiğinin belirlendiğini anlatan yetkililer, bu nedenle organize suçlarla mücadele alanında görevlendirilecek personelin teknolojiye açık, teknik imkanları kullanma kabiliyetine sahip ve yaşadığı gündemi değerlendirebilecek kadar okuma alışkanlığı olan kişilerden seçilmesi gerektiğini belirttiler. Yetkililer, bu kişilerle mücadele etmek için klasik polis yöntemlerinin yerine profesyonel yöntemlerin kullanılması gerektiğini ifade ederek, yapılan mücadelenin de gizli olması gerektiği bildirdiler.
Polis yetkilileri, toplumsal bir sorun olan bu suçla mücadelede ikinci yapının çok önemli olduğunu belirterek, organize suç örgütleriyle sadece güvenlik güçlerinin mücadele etmesinin yeterli olmadığını kaydettiler.
Yetkililer, özellikle cezaevine giren örgüt mensuplarının örgütle her türlü ilişkisinin kesilmesinin önemine işaret ettiler.
|