22 Temmuz seçimlerinde aday olmayan ya da aday olduğu halde seçilemeyen ve hakkında okunulmazlık dosyası bulunan 84 eski milletvekiline yargı yolu açılıyor.
Edilinilen bilgiye göre, 22. Dönemde Meclise gelen milletvekillerinden 150’siyle ilgili hazırlanan 285 dosya arasından eski milletvekillerinin dosyası ayrıldı. Yeniden seçilen milletvekillerinin dokunulmazlık dosyaları ise TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonunda kaldı.
Milletvekili seçilemeyen 84 eski vekil hakkında hazırlanan 227 dosya, Pazartesi günü TBMM Başkanlığı tarafından Başbakanlığa gönderilecek. Başbakanlık, bu dosyaları Adalet Bakanlığına iletecek. Adalet Bakanlığının, bu dosyaları ilgili mahkemelere göndermesiyle yargı süreci başlayacak.
Meclisten Başbakanlığa gönderilecek en fazla dokunulmazlık dosyası (karşılıksız çek verdiği suçlamasıyla hakkında 46 dosya bulunan) eski CHP Denizli Milletvekili Haşim Oral hakkında bulunuyor. Oral’ı 26 dosyayla eski CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen izliyor. Sirmen hakkında ‘’ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanmak, basın yoluyla hakaret, görevde suistimal, hizmet sebebiyle emniyeti suistimal’’ gibi suçlamalar bulunuyor.
DOKUNULMAZLIK TARTIŞMASI
22. Dönem parlamentosunda yaklaşık 5 yıl boyunca ‘’dokunulmazlık’’ tartışması yaşandı. CHP, yasama dokunulmazlığı konusunda değişiklik yapılmadığı için Anayasada kapsamlı değişiklik yapılması taleplerini reddetti. CHP’nin üye vermemesi nedeniyle Anayasada değişiklik yapmak amacıyla kurulan Uzlaşma Komisyonu çalışmadı. CHP, hem kendi milletvekillerinin hem de AKP’li yöneticilerin dokunulmazlık dosyasının görüşülmesi için sık sık Genel Kurula grup önerisi getirerek konuyu gündemde tutmaya çalıştı.
AKP ise dokunulmazlıkların bir bütün olarak ele alınması, sadece milletvekillerinin değil, tüm dokunulmazlıkların düzenlenmesinden yana tavır aldı. Mecliste dokunulmazlık konusundaki oluşturulan Araştırma Komisyonu, CHP’li üyelerin itirazına karşı, dokunulmazlıkların korunmasını önerdi.
|