Kırsal alanda çalışan kadınların yüzde 94’ü tarımda istihdam edilirken, kadın faktörünün geri planda kaldığı kırsal kalkınma projelerinin başarısız olduğu ve tarımsal yatırımlarda istenen hedeflerin gerçekleşemediği bildirildi.
Kastamonu’da gerçekleştirilen TÜBİTAK destekli eğitim programında bir sunum yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Gülçubuk, kalkınmada kadına yer vermemenin nüfusun yarısını göz ardı etmek olduğunu vurguladı. Kadınların, yoksulluk ve az gelişmişliğin dezavantajlarından dünyada en fazla etkilenenler arasında yer aldığını söyleyen Gülçubuk, “İşsizliğin yaygın, eğitim ve sağlık hizmetlerinin sınırlı ve dengesiz dağıldığı gelişmekte olan ülkelerde özellikle kırsal alanlardaki kadının durumu, statüsü ve sorunları oldukça dikkat çekmektedir” dedi.
Kırsal kalkınma yatırımlarında kadının erkeğe göre birçok yerde öncelikli hale geldiğini vurgulayan Gülçubuk, “Kırsal alanda çalışan kadınların yüzde 94’ü tarımda istihdam edilirken kadın faktörünün geri planda kaldığı kırsal kalkınma projeleri başarısız oluyor ve tarımsal yatırımlarda istenen hedefler gerçekleşemiyor” şeklinde konuştu.
|