Bilim adamları, “şizofreni” hastalığını daha iyi anlamak için bir fareyi genetik biliminin yardımıyla “şizofren” yaptılar. Dünyanın ilk şizofren faresi, hayvan hakları savunucularının büyük tepkisini çekti.
“Animal Aid” gibi hayvan hakları örgütleri, bir hayvana zihinsel acı çektirmenin ahlâkî yönden çirkin olduğunu açıklayarak araştırmayı kınadı. Uzmanların ise, “insanlığa yararını” savunarak şizofren fareler üretmeyi sürdüreceği bildirildi.
İnsanların yüzde birinde görülen ve şizofreniye sebep olan bozuk bir gen, yumurtadaki bir farenin DNA’sına kopyalandı. Araştırmayı yürüten ekibin başkanı ABD’deki John Hopkins Üniversitesi uzmanı Takatoşi Hikida, “Mutant fareler, şizofreni dışında birçok davranış bozukluğunun araştırmasında da çok önemli, yeni bir araç olabilir” dedi. Şizofreni dışında, depresyon ve hiperaktivite gibi konularda da fare beyninin insan beynine benzediği belirtiliyor. Bilimsel araştırmalarda çeşitli fiziksel şartlar oluşturularak deney farelerinin meselâ kalp hastası yapılmaları sık rastlanan bir uygulamaydı. Fakat “şizofren fare”nin genetik mühendisliği yöntemleriyle bir akıl hastalığı kazandırılan ilk hayvan olduğu biliniyor.
|