Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, şeker gücü düşük besinlerin kan şekerini daha yavaş yükselttiğini belirterek, ‘’Zayıflama diyetlerinde, kalp-damar, yüksek kolesterol, hipertansiyon ya da şeker hastalığından korunmak için şeker gücü düşük besinler tercih edilmelidir’’ dedi.
Prof. Dr. Yorulmaz, besinlerin yenildikten sonra vücutta kan şekerini yükseltme hızına ‘’glisemik indeks’’ ya da şeker gücü denildiğini belirtti.
İçerisinde aynı miktarda şeker olsa bile her besinin farklı hızla sindirildiği ve bağırsaklardan emildiği için şeker gücünün farklı olduğunu anlatan Yorulmaz, ‘’Şeker gücü düşük besinler yenildiğinde, kan şekerini daha yavaş yükseltir ve böylece daha uzun süre tok tutarlar. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde, kalp-damar, yüksek kolesterol, hipertansiyon ya da şeker hastalığından korunmak için şeker gücü düşük besinler tercih edilmelidir’’ diye konuştu.
Şeker gücü düşük besinlerin ensüline duyarlılığı artırdığını ve kan kolesterol düzeyini düşürdüğünü ifade eden Yorulmaz, şeker hastalığı, yüksek kolesterolü, hipertansiyonu ya da kalp damar hastalığı bulunanların da şeker gücü düşük besinlerle beslenmelerinin tedavilerinin bir parçası olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Yorulmaz, bal, pekmez, şekerlemeler, hamur işi, bol şerbetli, kızartılarak yapılmış tatlılar, saf, rafine şekerler, reçel, beyaz undan yapılmış gıdalar, beyaz ekmek, pirinç, patates, şeker katkılı gıdalar, havuç, muz, kavun, üzüm ya da kuru üzüm, kuru kayısı gibi kurutulmuş gıdaların şeker gücünün yüksek olduğunu bildirdi.
|