Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşare Aktaş Arnas, gelişim çağındaki çocuklarda oyunun, metabolizmayı güçlendiren en önemli etkenlerden biri olduğunu ifade etti.
Arnas, çocuklardaki boy uzunluğu ve vücut ağırlığı gibi özelliklerin ölçülebilir artışlar olduğuna dikkati çekerken, gelişmenin ise büyüyen bir organizmanın dokularının yapısında ve biyokimyasal bileşiminde oluşan değişiklikler sonucu olgulaşması şeklinde tanımlandığını kaydetti.
Oyunun, çocuklar için en tabiî gelişim ve en aktif öğrenme ortamı olduğunu belirten Arnas, şunları söyledi: ‘’Oyun içinde yapılan koşma, atlama, sıçrama gibi sportif aktiviteler, dolaşım, solunum, sindirim ve boşaltım sistemlerine olumlu etki sağlayarak, metabolizmayı güçlendirir. Ayrıca oyun sırasında tekrarlanan hareketler çocukların, kas gelişimini de hızlandırır. Çocukların oyunlar sırasında yaptıkları bu tür hareketler, metabolizmayı güçlendirici etkisinin yanı sıra, büyük kas motor gelişini de destekler. Çocuklarda da sağlıklı bir bünyeye kavuşur ve normal bir gelişim süreci gösterir.’’
OYUN HAYATI DA ÖĞRETİR
Arnas, oyun oynamanın çocuklar için hayatı öğrenme aracı olduğunu vurgulayarak, ‘’Çocuklar oyun oynayarak hem sağlıklı kalır hem de fiziksel gelişimlerini tamamlarlar’’ dedi.
Ailelerden çocuklarının oyun oynayabilecekleri uygun ortamlar oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Arnas, bunun için evin bir köşesini veya bir odasının çocukların kullanabileceği şekilde ayarlanması gerektiğini bildirdi. Arnas, çocuğa verilecek oyuncağın anne ve baba tarafından tanıtılması ancak örnek verilmemesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: ‘’Çocuğa verilecek oyun materyallerinin yeterli miktarda verilmesi önemlidir. Aksi takdirde bu olay çekişmelere ve tatminsizliklere sebep olabilir. Çocuğun kendi oyuncağını seçmesine için verilmeli fakat aile herhangi bir sebeple istenilen oyuncağı almayacaksa, bu durum çocuğa açık bir dille anlatılmadır. Eğer aile çocuk için oyuncak seçecekse, materyalin çocuğun hangi gelişim alanına hitap ettiğini göz önünde bulundurmalı ve çocuğun yaşına, gelişim düzeyine uygun olacak şekilde seçmelilerdir. Oyun çocuklar için bir süreç değil, gelişimin ta kendisidir. Bu yaklaşımı, yetişkinlerin unutmamaları ve göz ardı etmemeleri gerekir.’’
Çocuğun oyun zamanına gerekli hassasiyetin gösterilmesinin önemine de değinen Arnas, ‘’Oyun çocuk için çok önemli bir uğraştır ve asla birden bire oyunu bırakması istenmemelidir. Çocuğun oyununu bitirmesi için gerekli zaman tanınmalıdır’’ diye konuştu.
|