NASA’nın yaptığı araştırmaya göre, eroz-yonun şiddetlenerek devam etmesi ve etkili tedbirler alınmaması halinde Türkiye’nin büyük bir bölümü 2040 yılında çöl olacak.
Türkiye’de son 40 yılda Van Gölü’nün 3 katı, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nün 25 katı oranında sulak alan yok olurken, kara yüzeyinin yüzde 90’ında çeşitli şiddetlerde erozyon görülüyor ve verimli topraklar da hızla kaybediliyor.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye ve TEMA’dan alınan bilgilere göre, küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulama yüzünden Türkiye’nin sulak alanları ve birbirini tetikleyen sorunlar yüzünden verimli toprakları kaybediliyor. Son 40 yıl ele alındığında 2,5 milyon hektarlık sulak alanın yarısı çeşitli sebeplerle yok oldu. Bazıları sinek üreten bataklık olduğu gerekçesiyle kurutuldu, bazıları besleyen kaynaklarının üzerine baraj ve gölet kurulması sebebiyle kurudu, birçoğu da tarımsal sulamaya esir düşerek haritadan silindi.
Türkiye’de kaybedilen sulak alanların boyutu küçümsenmeyecek kadar büyük... Yaklaşık 1 milyon 250 bin hektarlık kuruyan alan, Marmara Denizi’nin yüzölçümüne eşit. Sözkonusu kaybın Van Gölü’nün 3 katı, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nün 25 katı, ülkenin en önemli göllerinden olan Tuz Gölü’nün ise 9 katından fazla olması dikkat çekiyor.
Ülke topraklarımızın yüzde 90’ında çeşitli şiddetlerde erozyon yaşanıyor (yüzde 63’ünde çok şiddetli ve şiddetli görülüyor) ve bu durumun Avrupa’nın 17, Kuzey Amerika’nın 6 katı civarında olduğu belirtiliyor. Türkiye’de akarsularla birlikte alandan taşınan toprağın, ABD’nin 7, Avrupa’nın 17 ve Afrika’nın 22 katı daha fazla düzeyinde olduğu vurgulanıyor.
|