Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, kuraklık ve üretimin düşmesi gerekçesiyle un sanayicilerinin spekülatif bir şekilde un fiyatlarını artırdığını belirterek, ‘’Un fiyatları düşürülmezse, ekmekte yüzde 10-15’lik zam kaçınılmaz’’ dedi.
Balcı, düzenlediği basın toplantısında, kuraklık sebebiyle buğday rekoltesinde yüzde 10’luk bir düşüş yaşandığını, bunu fırsat bilen tüccarın da sürekli buğday topladığını söyledi. Üreticinin de fiyatlarda artış beklentisi ile ürününü satmadığını anlatan Balcı, normalde 1-1,5 milyon ton stok bulundurması gereken Toprak Mahsulleri Ofisi’nin stoklarının ise 300 bin ton düzeyinde kaldığına işaret etti.
Bu gelişmeleri fırsat bilen un sanayicilerinin 50 kg’lık unun çuval fiyatını 32 YTL’den 37-39 YTL’ye yükselttiğini kaydeden Balcı, şöyle devam etti: ‘’Un fiyatlarındaki yüzde 17-20’lik artışı gerektiren bir durum şu anda yok. Gerekli önlemler alınıp un fiyatlarındaki artış düşürülmezse ve diğer girdilerde de artış olursa, yüzde 10-15’lik zam kaçınılmaz olur. TMO stoklarını artırmalı.’’ Halen Türkiye genelinde ekmeğin kg fiyatının 2 YTL’nin altında olduğunu hatırlatarak, ekmek maliyetinin yüzde 30-40’ının undan, yüzde 25’inin işçilikten, kalanının da diğer giderlerden kaynaklandığını belirtti.
EKMEK MALİYETİNDE BUĞDAYIN PAYI YÜZDE 21
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), piyasada ‘’buğday rekoltesindeki düşüşün ekmek fiyatlarının artmasına neden olacağı’’ yönündeki spekülatif açıklamalar üzerine, buğday-ekmek fiyatı konusunda bir hesaplama yaptı. TMO’nun hesaplamalarına göre, ekmek maliyetleri içinde buğdayın yapı yüzde 21 düzeyinde. Buna göre piyasada 50 YKr’ye satılan 300 gramlık ekmeğin içinde 10 YKr’lik buğday var. Hesaplamalara göre, unun maliyetinin yüzde 70’ini buğday oluşturuyor. Ekmeğin maliyeti içinde unun payı ise yüzde 30. Geri kalan yüzde 70’lik maliyeti, genel imalat giderleri, işçilik giderleri, fırıncı kârı, bayi ücreti oluşturuyor.
|