Fleksıbıl Ambalaj Sanayicileri Derneği (FASD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, ekmeğin ambalajsız satılması ve iyi muhafaza edilememesi sebebiyle yaklaşık 4 milyar adedinin zayi olduğunu söyledi.
Korkut, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de yılda yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretildiğini, ekmeğin ambalajsız satılması ve iyi muhafaza edilememesi sebebiyle bunun yaklaşık 4 milyar adedinin zayi olduğunu, bundan kaynaklanan yıllık ekonomik kaybın ise yaklaşık 700 milyon dolar olduğunu kaydetti. Ekmeğin ambalajlanarak satışa sunulmasının ekmek üreticisine yaklaşık yüzde 6-8 maliyet getirse de ekmeğin raf ömrünün 3 gün artmasını sağlayacağına işaret eden Korkut, ayrıca ekmek israfının önlenmesi, bakkal ve marketlerden fırınlara yüzde 10-15 oranında ekmek iadesinin ortadan kalkması, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, buğday ithalatının azalması ve dolayısıyla ekonomik kayıpların önlenmesine katkı sağlaması açısından son derece önem taşıdığını vurguladı.
|