Küresel ısınma sebebiyle Türkiye’deki ‘arıların yok olduğu’ yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, işletmelerdeki yüzde 15-20 seviyelerindeki arı ölümlerinin normal zayiat olduğu bildirildi.
Türkiye Arı Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Sarıoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 4 milyon 500 bin arı kovanının bulunduğunu ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden sonra dünyada ikinci olduklarını söyledi. Bal üretimlerinin de yaklaşık 80 bin ton olduğunu belirten Sarıoğlu, 120 bin üyelerinin bulunduğunu ve 250 bin ailenin geçimini arıcılıktan sağladığını ifade etti.
Sarıoğlu, son olarak gündeme getirilen küresel ısınma sebebiyle ‘’Türkiye’deki arılar yok oluyor’’ şeklindeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını kaydetti.
Sarıoğlu, bal arısının, küresel ısınmayla 2-3 dereceye adaptasyon sağlayamayacak bir varlık olmadığını ifade ederken, şunları kaydetti:
‘’Türkiye’de işletmelerdeki arı ölümleri yüzde 15-20 seviyelerinde oldu ve bu zayiat da normal, iddia edildiği gibi olağanüstü arı ölümü yok. Hatay’da biraz fazla oldu. Ancak karamsar bir tablo yok. Asılsız iddiaları, Türkiye’de arıcılığı bitirip, bal ithalatının önünü açmak isteyenler çıkartıyor. Gerçekte sektörde küresel ısınma yok, küresel entrika ve soygun var.’’
Herkesin kendi işini yapması gerektiğini anlatan Sarıoğlu, üreticilerden karamsarlığa düşmemeleri ve normal üretimlerini yapmalarını istedi.
|