Küresel ısınmayla birlikte artan güneşli gün sayısının beraberinde daha fazla zararlı ışınları getirdiği, buna karşı tedbir alınmaması halinde ışınların insanları kör olma noktasına getirebileceği bildirildi.
İzmir’de özel bir hastahanenin Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Safiye Can Küçükgil, yaptığı açıklamada, küresel ısınmayla birlikte aydınlık ve güneşli gün sayısında artış yaşandığını, bununla birlikte insanların zararlı ışınlara daha fazla maruz kaldığını belirtti.
Ozon tabakasının giderek incelmesiyle birlikte güneş gözlüğü kullanımının zorunlu hale geldiğini vurgulayan Küçükgil, şöyle konuştu: ‘’Göze ulaşan zararlı ultraviyole (mor ötesi) ve kısa dalga boylu ışınlar, gözde katarakt ve görme merkezinde sarı nokta hastalığı diye bilinen görmeyi kalıcı olarak bozan hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıklar hayat kalitesini bozan oldukça ciddî hastalıklardır. Makula dejeneresansı denilen bazı hastalık türlerindeyse tedavi imkânı yoktur.
Ultraviyole ışınları, gözde uzun sürede katarakt ve makula hastalığına yol açmanın yanı sıra ışınlara direkt maruz kalmayla yanma, batma, kuruluk, sulanma, ışıktan aşırı rahatsızlık, göz kapaklarını açmakta zorluk gibi şikâyetler de ortaya çıkabilir. Ayrıca pterijyum dediğimiz gözün iç kısmında gözbebeğine et yürümesi hastalığının güneşli bölgelerde yaşayan, gözünü şapka ya da güneş gözlüğüyle korumayı ihmal eden kişilerde geliştiğini de sıklıkla tesbit etmekteyiz.’’
|