Anayasa Mahkemesi, CHP’nin Cumhurbaşkanı seçim turuyla ilgili ikinci başvurusunu yarın değerlendirecek. CHP, önceki gün akşam saatlerinde, cumhurbaşkanı seçimi turlarıyla ilgili takvime ilişkin Meclis kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesinde ikinci kez dâvâ açmıştı. Mahkemenin bu talebi kabulü halinde, Meclisin 22 Temmuz’da seçim kararını da olumsuz etkileyecek sonuçlar doğabileceği belirtiliyor.
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin Cumhurbaşkanı seçim turuyla ilgili ikinci başvurusunu yarın değerlendirecek.
CHP, önceki gün akşam saatlerinde, cumhurbaşkanı seçimi turlarıyla ilgili takvime ilişkin Meclis kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’nde ikinci kez dâvâ açmıştı. dâvâ dilekçesinde, cumhurbaşkanı seçim turlarının, ‘’3’er gün arayla 4 tur’’ esasına uygun olmadığı ve bu şekilde TBMM İçtüzüğü’nün ilgili hükümleri ile Anayasa’nın 102. maddesinin 3 fıkrasının ihlal edildiği iddiasına yer veriliyor.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, başvurunun önceki akşam saatlerinde yapıldığı ve araya hafta sonu girdiği için başvurunun ne zaman gündeme alacağına yarın karar verileceğini bildirdi.
Mahkemenin bu talebi kabulü halinde, Meclisin 22 Temmuz’da seçim kararını da olumsuz etkileyecek sonuçlar doğabileceği belirtiliyor.
CHP lideri Baykal’ın, bugün cumhurbaşkanlığı seçimi için Mecliste yapılacak ilk turda 367 rakamının bulunamaması halinde anayasa gereği seçime gidileceğini ifade ederek, YSK’nın buna göre yeni bir takvim belirlemek durumunda kalabileceğini, seçimin Eylül ya da Ekim’e kalabileceğini söylemesi ve “Biz seçimin Eylül’e alınması gerektiğini söylüyor ve temennî ediyoruz. YSK bunun yolunu açabilir” demesi bu açıdan dikkat çekici bulundu. Baykal, yeni karar ve takvimde seçim tarihinin Eylül ya da Ekim olarak belirlenebileceğini söyledi.
|