Türkiye Sivil Toplum Platformu, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak son günlerde yapılan tartışmaların hayret ve ibretle izlendiğini belirterek, rutin bir sürecin darbe söylentileriyle birlikte anılmasından kaygı duyulduğunu açıkladı. Platform adına yapılan ve Hak-İş Başkanı Salim Uslu’nun okuduğu açıklamada “Parlamentomuzun kararı, milletimizin kararıdır. Saygı duyuyoruz. Saygı duyulmasını bekliyoruz” denildi.
Türkiye Sivil Toplum Platformu’nca, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak son günlerde yapılan tartışmalar ile parlamentonun meşruiyeti ile anayasal görevinden alıkoymaya yönelik olduğunun hayret ve ibretle izlendiği belirtilerek, rutin bir sürecin darbe söylentileri ile birlikte anılmasından kaygı duyulduğu açıklandı.
Aktif Metropolitan Otel’de düzenlenen basın toplantısında, aralarında Hak-İş Konfederasyonu ve bağlı sendikalar, Mazlum-Der, Memur-Sen Konfederasyonu ve bağlı sendikalar, Esnaf Odaları Konfederasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odaları ve tarım örgütleri birliklerinin bulunduğu sendika, dernek, vakıf, meslek odası ve kooperatif gibi sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu ‘’Türkiye Sivil Toplum Platformu’’ adına hazırlanan açıklamayı, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu okudu. “Parlamentomuzun kararı, milletimizin kararıdır. Saygı duyuyoruz. Saygı duyulmasını bekliyoruz” denilen açıklamada, sessiz yığınların görüşlerini dile getirmek için bu platformun oluşturulduğu belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
“Türkiye’de ilk kez halk bu sürece bu kadar müdahil oluyor. Sürece ilişkin bireysel ya da kurumsal açıklamalar yapılmaktadır. Ancak bu açıklamalarının bir bölümünün demokratik süreci engellemeye, parlamentonun temsil ettiği millî iradeyi baskılamaya, parlamentonun meşruiyetini tartışmaya, anayasal görevinden alıkoymaya yönelik olduğunu hayretle ve ibretle izliyoruz. Özellikle cumhurbaşkanlığı gibi rutin bir süreç ile darbe söylentilerinin birlikte anılma ve yorumlama çabalarından kaygı duyuyoruz.”
“DEMOKRASİ DÖNÜŞÜ
OLMAYAN YAŞAM TARZIDIR”
Türkiye’nin ilk kez bir cumhurbaşkanı seçmeyeceği vurgulanan ortak açıklamada, bu yapılırken Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu ve demokrasi geleneklerinin yerleştiği gerçeğinin unutulmaması gerektiğini vurgulandı. Açıklamada, “Demokrasi ve hukuka bağlılık milletimiz için dönüşü olmayan bir yaşam tarzı olmuştur. Şimdi, demokrasi geleneklerimizde ve anayasada yazılı olmayan kurullar ve usuller ihdas etmek, hatta dayatmaya kalkışmak, anayasa ve hukukun üstünlüğüne, toplumun demokratik tercihlerine ve haklarına, parlamentonun anayasal sistemi işletmesine engel olmaktan başka bir anlam ifade etmez” görüşüne yer verildi.
“ÖZKESMELER DEMOKRATİK
TERBİYE İLE BAĞDAŞMAZ”
Açıklamada, hukuk kuralları işletilerek parlamentonun bir sivil cumhurbaşkanı seçeceği dile getirilerek, şöyle denildi:
“İsimler üzerinden spekülasyonlar yapmak, önkesme çabaları, sivil bir cumhurbaşkanı seçime karşı olağanüstü kampanyalar düzenlemek demokratik olgunluk ve demokratik terbiye ile bağdaşmamaktadır. Seçilecek sivil bir cumhurbaşkanı darbe ile gelenlerden daha değersiz değildir. Hukuk, ideolojilere ve politik tercihlere kurban edilmemelidir. Hukuk ve demokrasi herkese lazımdır ve herkes için bütün zamanlarda gereklidir.”
Türkiye’nin demokrasi için önemli bir süreçten geçildiği belirtilen ortak bildiride, “Herkesi topluma, parlamentoya ve Türkiye’nin birikimlerine saygı duymaya davet ediyoruz. Parlamentomuz, anayasal sistemi çalıştırarak, kuralsızlığın, keyfiliğin ve illegalitenin devlet hayıtımıza bulaşmasına izin vermeyecektir. Parlamentonun kararı, milletimizin kararıdır. Saygı duyuyoruz! Saygı duyulmasını bekliyoruz” çağrısında bulunuldu.
“AMACIMIZ MİLLET İRADESİNE DUYARLILIK”
Açıklama sonrasında gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Hak-İş Başkanı Salim Uslu, “14 Nisan’da yapılan miting sonrasında miting yapmayı düşünüyor musunuz?” şeklindeki soruya, rövanş alma anlayışı ile bir miting düzenlenmesinin düşünülmediğini, ancak bu süreçte kullanılan dile de dikkat edilmesi gerektiğini, sivri, sert bir dil yerine, barışı, istikrarı koruyan bir dil kullanılması gerektiğini söyledi. Uslu, olgun, sorumlu ve saygılı ve sorumlu bir dil geliştirilmesini gerektiğini söyledi. Bir gazetecinin, ‘’Açıklamanızda sanki Türkiye’nin Meclis kararı ile darbe arasında kaldığına dair bir hava var, bu görüşte misiniz?’’ sorusu üzerine Uslu, ‘’Cumhurbaşkanlığı seçimi bahane edilerek ordunun siyasete çekilme çabaları, hatta bazı üniversite senatolarının koruma, kollama görevi olanları göreve davet eden açıklamaları, demokrasimizin geldiği yer bakımından, Türkiye’nin kazandığı prestij bakımından yanlış bulunmaktadır. Buna dikkati çekmeye çalıştık’’ dedi.
Bu platformun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına bir destek olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen Uslu, platformun kuruluş amacının millet iradesine ve parlamentonun temsil yetkisine karşı duyarlılık olduğunu söyledi.
|