Ear Teknik Yönetim Kurulu Başkanı M. Emin Ağaç, işitme zorluğu çeken ve bu sebeple işitme cihazı kullanmak zorunda olan insanlarımızın, bu cihazlara daha kolay ve uygun şartlarda ulaşmaları ve bu konuda devletin sosyal güvenlik kurumlarının gerekli kolaylıkları sağlamasını istedi. Hastaların, SSK vasıtasıyla kaliteli ve uygun işitme cihazına ulaşmakta 2001 yılından beri sıkıntı çektiğini ileri süren Ağaç, bunun düzelmesi için devletin Bütçe Uygulama Talimatı’nı adil ve herkese uygun olarak düzenlemesi gerektiğini dile getirdi. M. Emin Ağaç, işitme cihazı konusunun hassas bir konu olduğunu, standartlara uymayan cihazların hastalara zarar verdiğini, kalıcı hasarların oluşmasına yol açan tehlikeler arz ettiğine dikkat çekti.
*Şu an devletin resmî kurumlarının (Sosyal Güvenlik Kurumu) cihazlara ulaşma şartları nedir, sizce nasıl olmalıdır?
Soruna çözüm aranırken, kesinlikle ihale yapma olayı gündemde olmamalıdır. İhalenin yapılmasında ciddî sakıncalar var, tamir edilemez hatalara götürür. Normal şartlarda üretici olarak ihaleye sıcak bakmamız gerekiyor, çünkü rekabet gücüne sahibiz. İhale olursa, iyi bir sayı da kazanabiliriz. Ancak kullanıcı açısından ve sektörün gelişmesi ve rekabete dayalı açık serbest piyasanın oluşması, kaliteli ürünün ve kaliteli hizmetin verilmesi için ihaleye sıcak bakmıyoruz. Çünkü ihale kaliteli ürünün ve kaliteli hizmetin önünde en büyük engeldir. İhale aynı zamanda sektörün gelişmesine, istihdamın oluşmasına manidir.
Bazı sektörlerde ihale olabilir, ancak işitme cihazında ihale olması sakıncalıdır. Çünkü işitme cihazı, sarf malzemesi veya alınıp arka plan hizmeti olmayan bir ürün değildir. İşitme cihazı, genel itibariyle bir elektronik aksamından ve programlardan oluşur, ancak onu o halde satmanız mümkün değildir. Mutlaka ayara, uyarlamaya, kontrole ve kalıba ihtiyacı vardır. Bu ürünün uyarlanabilmesi için bir işyerine, makine edevata, kalifiye elemana ihtiyaç vardır. Bunu yapabilmek için hizmetin karşılığının ödenmesi gerekir.
Siz eğer kalkıp salt elektronik aksamın karşılığını verirseniz, geri kalan hizmet verilmeyecek veya eksik verilecektir. Halbuki uyarlamada eksik hizmet bazen bir çocuğun hayatına mal olabilir.
İhalede verilen cihazlar demode veya en ucuz malzemeden tedarik edilebilir. Geçen dönemde yapılan SSK ihalesinde, iddia edildiği gibi, bir şirket kullanılmış cihaz da verebilir. Çünkü kurumların tüm cihazları kontrol etme imkânı yoktur. Kullanılmış cihazın aksamı temizlenip yeni kabinin içine konduğunda kim fark edebilir ki? Tüketicinin bunu kontrol etme şansı hiç yoktur. Ancak kısa bir müddet sonra cihazdan sorunlar başlar, kullanıcı bu defa sinir krizlerine girer. Tüketici de ‘SSK’nın verdiği bu kadar olur’ diye yerinde oturur. Burada hem kurum mağdur, hem tüketici mağdurdur. Tek kazanan ürünü satan şirkettir. Son yapılan 40 bin adetlik ihale ve sonrasında bu insanların neler çektiğini, ancak onlar bilir.
İhalenin bu branşta yapılması büyük hata olur. Ülkemiz dünya işitme cihazı çöpüne döner. Kullanılmış cihazlar, eski model aksamlar ülkemizde cihaza dönüşür, devletin ödemiş olduğu paralar sadece ihale kazanan firmaların ceplerini doldurur. Tüketici ciddî bir şekilde mağdur olur.
Şunu söyleyelim, işitme cihazları sektörü su-i istimale açık bir branştır. Etik dışı oluşumların olmaması için, bu tür hareketlerden kaçınmak gerekir.
Ülkemizde bürokrasi çok hantal. Hatalı karar alındığında veya hatalı uygulama görüldüğünde hızlı değişime gidemiyor, bu yanlış yıllarca kanun hükmüne geçer ve düzeltme imkânımız olmaz.
*Şartların düzelmesi için sizin teklifleriniz nelerdir?
Sektörün düzelmesi sistemin oluşmasına bağlıdır. Sistem oluşursa sorunlar da usulsüzlükler de azalır. Avrupa’da bir çok ülke bu sorunlarla yıllarca uğraştılar, onların uygulamalarından istifade edebiliriz. İşitme cihazı sektörü dünyanın her yerinde sigortalarla beraber çalışır. Atılması gereken ilk adımlar:
1. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda işitme cihazı ile ilgilenecek bir birimin oluşması ve sektörün bu birim tarafından kontrol edilmesidir. Oluşacak olan birim işitme cihazı üretici ve ithalatçılarıyla sürekli temas halinde olmalı, doğru kararlar almalıdır.
2. Serbest piyasa şartında kurumun ödeyebileceği miktar belirlenmeli, insanlar özgür bırakılmalıdır. Ödenecek olan miktar net olmalı, şaibe kaldırmamalıdır. Örnek olarak 2006 Bütçesi Uygulama Talimatı’nda belirlenen 790 YTL gibi.
Çocuklar ayrı kategoride değerlendirilmelidir. 5 yılda bir verilen cihazlar, okul çağında olan çocuklar için 3 yıla indirilmelidir. Yapılan ödemenin, çocuk ve okul yaşındaki çocuk ve gençler için yüksek tutulmasında fayda vardır.
3. İşitme cihazı satan firmalarla ve işitme merkezleriyle sözleşme dahilinde hizmet alınmalıdır. Serbest piyasa şartında hizmet ve kalite sunan firmalar ayakta kalır, diğerleri çekip gider.
4. Hastalar isterlerse ek ödeme yapıp, farklı ve daha kaliteli cihazı alma hakları olmalıdır.
5. Türkiye’de bizim gibi üretim yapan ile, ithalatçılar arasındaki adaletsizlik giderilmelidir. Çünkü 2003 yılından beri sistem mağduru olduk, yetkililer bizi anlamak istemediler, ithalat üzerine kurulan sistemle ithalatı teşvik ettiler. Halbuki ülkemizde ileri teknoloji üreten, ekonomiye katma değer katan, istihdam oluşturan bir şirketiz. Ülkesinde bu teknolojinin gelişmesini istemeyen bir zihniyetle, yıllardır mücadele içindeyiz. Umarım ülkesini seven, teknolojinin kıymetini bilen, istihdamın değerini bilen bir zihniyet oluşur da, biz de ülkemizde insanlarımıza en iyi şekilde, severek hizmet ederiz. İthalata dayalı sistemin değişmesi, sistemin daha realist temeller üzerinde kurulması, dengeli hareket etmesi, tüm tarafların faydasına olacaktır.
Ear Teknik İşitme ve Odyometri
Cihazları Şirketi
2001 yılında yüzde 50 Türk, yüzde 50 Alman sermayeli bir ortaklık olarak, yaklaşık 4 milyon Euro değerle kuruldu. 2003 yılına kadar altyapı hazırlığı yapıldı. 2003 yılında ISO 9001:2000, ISO 13485:2003, CE0297, TSE, Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik sertifikalarını alarak, yüksek ileri teknoloji ile modern işitme cihazı üretimine başladı. Dünyanın güvenilir, teknoloji üreten sayılı firmaları arasında bulunan Ear Teknik, bünyesinde Earnet, Audibel Hearing ve Helix hearing markaları da var.
|