TBMM Başkanı Bülent Arınç, “Türkiye’yi içine alan bir AB, yalnızca coğrafi anlamda değil, vizyon bakımından da genişlemiş olacak, ayrıca küresel güç olma potansiyelini en etkin şekilde kullanma fırsatı yakalayacaktır” dedi.
Arınç, İtalya Senatosunda Roma Antlaşmasının 50. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama töreninde bir konuşma yaptı. Arınç, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İtalya Başbakanı Roma Prodi, İtalya Senato Başkanı Franco Marini, İtalya Meclis Başkanı Fausto Bertinotti’nin yanı sıra AB üyesi ülkelerin senato ve meclis başkanlarının da hazır bulundukları kutlamada yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
“Türkiye’nin AB ile bütünleşmesi, tüm siyasal, ekonomik, kültürel ve bunların da ötesinde stratejik sonuçlarıyla kıtamızın sınırlarını aşan, çok değer verdiğimiz önemli bir projedir. Bu proje, medeniyetler arası çatışma isteyen zihinlere verilecek en etkin cevap olacaktır.”
AB’nin Türkiye’nin tam üyeliğiyle daha güçleneceğine değinen Arınç, “Türkiye’yi içine alan bir AB, yalnızca coğrafi anlamda değil, vizyon bakımından da genişlemiş olacak, ayrıca küresel güç olma potansiyelini en etkin şekilde kullanma fırsatı yakalayacaktır” diye konuştu.
Arınç, halkların seçilmiş temsilcileri olan parlamenterlerin gelecek kuşaklara yönelik önemli sorumluluklar taşıdıklarını hatırlatarak, şunları söyledi:
“Bu bağlamda, gelecekte, ancak geçmiş yıllara bakarak, AB’nin ortak amaçlar, idealler ve hoşgörü içeren stratejik vizyonu için bir şeyler yaptığımızı söyleyebileceğiz. Türkiye’nin üyeliğine verilecek destek de bu vizyonun gerçekleşmesini sağlayacaktır.”
Roma Antlaşmasının 50. yıl dönümünün kutlandığı bu “tarihi an”da İtalya Senatosunda meslektaşları ve seçkin devlet adamlarıyla bir arada bulunmaktan mutlu olduğunu dile getiren Arınç, bu 50 yıllık süre içerisinde AB’nin hangi noktaya geldiğiniyse şöyle özetledi:
“Bundan sadece 50 yıl önce bugünün Avrupa’sını tahayyül bile etmek mümkün değilken, birleşik ve özgür Avrupa şimdi tüm gerçekliğiyle ortada durmaktadır. Demokrasi, çoğulculuk, düşünce ve ifade özgürlüğü, bilimsel mantık ve hür teşebbüs gibi değerler tarih içerisinde değişme göstererek günümüzde Avrupa kimliğini oluşturan evrensel nitelikte değerler bütünü haline gelmiştir.”
“TÜRKİYE’DEKİ TAM ÜYELİĞİ HEDEFLİYOR”
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği hedeflediğine değinerek, şöyle dedi:
“Türkiye de aynı vizyonu paylaştığı Avrupa’nın bu dinamizmi içinde yer almaktadır. Bu çerçevede, Türkiye’deki reform süreci Kopenhag siyasi kriterlerini karşılamanın ötesinde, Türk halkının en üst düzeydeki demokrasi özlemini karşılamak üzere gerçekleştirilmektedir.”
TBMM’nin bu konuda öncü bir rol oynadığını belirten Arınç, “Bu reform süreci kapsamında TBMM öncü rol oynamış, yoğun ve özverili mesaisiyle ülkemizin çağın en yüksek siyasi ve ekonomik standartlarına ulaşma yolundaki çabalarına önemli katkılarda bulunmuştur” diye konuştu. Günümüzün küresel şartlarında AB’nin gelecekte nasıl bir şekil alacağının iyi düşünülmesi gerektiğini de kaydeden Arınç, şunları söyledi:
“AB’nin küresel bir aktör olarak üstleneceği çok önemli görevler vardır. Bu bakımdan AB, sadece içe dönük bir yapı olarak kalmamalıdır. Öte yandan AB, kendi geleceği için seçim yaparken birçok başka ülkenin, bölgenin ve halkların geleceğini de şekillendirmiş olacaktır. Bu çerçevede, Türkiye’nin AB üyeliği de, bugün küresel düzeyde karşılaştığımız mevcut sorunların cevabını ve fırsatların tümünü ihtiva eden bir sentez olarak ortaya çıkmaktadır.”
|