Dünya genelinde altı kişiden biri yeterli temiz sudan, beş kişiden biri sağlıklı atık su sisteminde yoksun yaşıyor. Her gün 3 bin 800 çocuk sağlıklı suya, atık su sistemine erişimden yoksun olmakla ilgili hastalıklardan ölüyor.
Sanayileşmiş bir şehirde, bir evin tuvalet sifonunun kullanılması, günde ortalama 50 litre su harcıyor. Ancak dünyada her altı kişiden biri, yani yaklaşık 1,1 milyar insan, günde 20 ila 50 litre arası temiz suya erişmekten yoksun. Bu, Birleşmiş Milletler’in (BM) bir kişinin içme, temizlenme ve beslenme ihtiyaçları için öngördüğü temel su miktarı. Her beş kişiden biri, sağlıklı atık su sisteminden yoksun yaşıyor. Ve her gün 3 bin 800 çocuk sağlıklı suya ve atık su sistemine erişimden yoksun olmakla bağlantılı hastalıklar sebebiyle ölüyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2007 değerlendirmesine göre, Türkiye su kıtlığı yaşayan bir ülke değil. Ama ağırlıkla Batı bölümü olmak üzere, su kıtlığının eşiğinde.
FAO’dan yapılan açıklamada, tarım politikalarının su kıtlığının üstesinden gelecek şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtildi. Dünyadaki göl, akarsu ve akiferlerden çekilen suyun yüzde 70’i tarım alanında kullanılıyor. Birçok gelişmekte olan ülkede, bu oran yüzde 95’e yaklaşıyor.
Ancak, “gıda su demektir” denilen FAO açıklamasında, bir kilogram buğday üretmek için bin-2 bin litre su gerektiğini hatırlatılarak “Su olmazsa, üretemeyiz ve beslenemeyiz” ifadeleri yer alıyor. FAO yöneticisi Jacques Diouf, 2030’da dünya nüfusunun 8,1 milyara ulaşmasının beklendiğini, bunun da tarımda yüzde 14 daha fazla suya ihtiyaç duymak anlamına geleceğini söyledi.
|