Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, “28 Şubat 1997 tarihinin demokrasiye vurulmuş bir darbe olarak Türkiye’nin utanç tarihi” olduğunu belirtti.
Mürsel Turbay, yaptığı açıklamada, “28 Şubat 1997 tarihinin demokrasiye vurulmuş bir darbe olarak Türkiye’nin utanç tarihi” olduğunu belirterek, darbe sürecinin toplumsal huzuru bozucu bir takım dayatma ve uygulamalar eşliğinde hâlâ daha devam ettirilmek istendiğini vurguladı. Turbay, darbe sürecinin bittiğini söyleyebilmenin mümkün olmadığını, darbeci kurumlarla hesaplaşılması ve bu süreçle gasbedilen hakların iade edilmesi gerektiğini söyledi. Turbay, 28 Şubat’ın aradan geçen 10 yıla karşın darbecilerin ve zihniyetin varlıklarını, özellikle kamusal alan kavramıyla sosyal alanda ve üniversitelerde başörtüsü yasağı ile göstermeğe çalıştığını vurguladı.
O dönemde sivil inisiyatif adıyla bir araya getirilen beş sivil toplum kuruluşunun gücünü halktan almadığını ve alamayacağını da belirten Turbay şöyle devam etti:
“Gerek süreç öncesi ve gerekse de sonrasında milletin iradesine ipotek koyanlarla hareket eden bir kısım sivil toplum kuruluşları demokrasi, insan hak ve özgürlükleri mücadelesinde açıkça sınıfta kalmışlardır. Sivil inisiyatif adıyla bir araya gelen beş sivil toplum kuruluşunun bu süreçteki rolüyle toplum iradesinin sözcüsü olma niteliği ayaklar altına alınmış ve toplumun sivil toplum kuruluşlarına bakış ve yaklaşımını derinden yaralayarak ciddi bir imaj kaybına sebep olmuştur.”
Mürsel Turbay, halka rağmen halk adına yapılanın hiçbir demokratik ve hukuksal dayanağı ve mazaretinin olamayacağını belirterek, “28 Şubat postmodern darbesi darbecileriyle birlikte yargılanmalı ve demokrasi düşmanlarınca demokrasiyi kesintiye uğratmak isteyen darbe heveslilerine gereken demokratik ve hukukî ders verilmelidir” dedi.
|