Avrupa Birliği-Türkiye Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye kanadı eş başkanı Şemsi Bayraktar, sosyal kesimlerin temsilcileri olan komisyonun AB’nin 8 başlıkta müzakereleri durdurulması kararına rağmen çalışmalara ara vermediğini belirterek, “Biz yola devam ediyoruz” dedi.
Avrupa Birliği-Türkiye KİK 22. Toplantısı bugün Brüksel’de başlayacak. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı ve Karma İstişare Komitesinin Eş Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, iki gün sürecek toplantıda, başta vize sorunu olmak üzere Türkiye’deki sendikal hakların ILO sözleşmesi çerçevesinde uyumu alanındaki gelişmeleri içeren bir çalışma raporu ve sivil toplum kuruluşları ile müzakere süreci konuları ele alınacağını bildirdi. Sosyal kesimlerin temsilcileri olan AB Karma İstişare Komitesinin, AB’nin 8 başlıkta müzakereleri durdurmasına rağmen çalışmaya ara vermeyip yola devam kararı aldığını belirten Bayraktar, toplantının esasa konusunun vize sorunu olduğunu, vize konusunun Türk halkı üzerinde psikolojik bir etkisi olduğunu, iş çevrelerinin bu konunun çözümü izin her çabanın gösterilmesini arzu ettiklerini ifade etti. Vize konusunu bir çözüm bulunması için ilerleme kaydedilmesinin beklendiğini belirten Bayraktar, Almanya dönem başkanlığında yapılmakta olan toplantıya yüksek düzeydeki Schengen yetkililerinin katılacağına işaret etti.Toplantının Türkiye kanadı olarak ilişkilerdeki diğer sorunları da gündeme alınmasını istediklerine dikkat çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
‘’Bu çerçevede kırsal kalkınma konulu raporumuzu güncellemek istiyoruz.
Türkiye’de kırsal kesimden büyük kentlere göç sorunu son yıllarda hızlı bir şekilde artarken, şehirlerde işsizler çoğalmakta, sosyal risk de buna paralel olarak giderek artmaktadır. Biz kırsal nüfusun doğdukları yerlerde tutulması gerektiğine inanıyoruz. Sanayiye geçecek olanların da kırsalda kurulacak çeşitli eğitim merkezlerinde vasıflandırıldıktan sonra transferlerinin yapılmasını istiyoruz. Buna yönelik programların bir an önce devreye girmesi gerekmektedir. Türkiye’den AB üyesi ülkelere yapılan karayolu taşımalarına uygulanan sürücü vizelerinini uygulamasının yarattığı sorunları tartışmak istiyoruz. Schengen ülkelerince 2006 yılı başından beri Türk sürücülerine yıllık verilen vize en uzun süreli 6 ay olarak alınabilmektedir. Ancak bazı ülkeler bununla kalmamış, 6 aylık vizelerde 90 gün kalma süresi, ülkemizdeki bazı konsolosluklarında 45 güne kadar düşürülmüştür. Bu durum tamamen Türk nakliyecisinin ve Türk dış ticaretinin önünü kesmek için yapılan bir uygulama olarak algılanmaktadır.’’
AVRUPA İSTİHDAM POLİTİKALARI
ORTAK EYLEM PLANI
Toplantıda Serbest Ticaret Anlaşmalarını da tartışmak istediklerini ifade eden Bayraktar, ‘’Avrupa İstihdam Politikaları Ortak Eylem Planına Türkiye’nin dahil edilmesi konusunun da incelenerek bir rapor haline getirilmesini istiyoruz’’ dedi.
Açıklamaya göre toplantıda; Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Başkanı Dimitris Dimitriadis, KİK Avrupa Kanadı Eş Başkanı Bryan Cassidy, AB Konseyi Almanya Daimi Temsilcisi Yardımcısı Oliver Rentscheler, Türkiye-AB Karma Parlemonto Komisyonu Türk Kanadı Eş Başkanı Aydın Dumanoğlu ve AB Komisyonu Genişleme Genel Müdür Vekili Jan Truszczynski birer konuşma yapacak.Toplantıya, Türkiye’den de TZOB dışında işveren kesimi adına TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, işçi kesimi adına da Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ve diğer sosyal kesimlerin temsilcileri ile Karma İstişare Komitesi üyeleri katılacak. Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın da katılması bekleniyor.
|