Ödeme gücü olmayan vatandaşların, tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını sağlayan yeşil kart uygulamasının, devlete maliyetinin bu yıl 2 milyar 158 milyon YTL’ye ulaştığı bildirildi.
Derlenen bilgilere göre, 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun’dan yararlanarak, 1992 yılında çıkarılan yönetmeliğin, geçen yıl tedavinin yanı sıra ilaç giderlerini de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi maliyeti artırdı. Aylık kazancı asgari ücretin üçtü birinin altında olan, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmayan ve üzerine kayıtlı hiçbir taşınmaz varlığı bulunmayanlara verilen yeşil kart için 2004 yılında tedavi giderleri olarak devlet kasasından 678 milyon 600 bin YTL çıktı.
Tedavinin yanı sıra ilaç bedellerinin de ödeme kapsamına alındığı geçen yıl, 1 milyar 710 milyon YTL tedavi, 900 milyon YTL de ilaç bedeli ödendi. Bu yıl başından 13 Kasım itibariyle de yeşil kartlı hastalar için 1 milyar 352 milyon YTL’si tedavi, 800 milyon YTL’si de ilaç olmak üzere toplam 2 milyar 158 milyon YTL ödeme yapıldı.
Yeşil kartlı hastaların 2004’de 678 milyon YTL olan devlete maliyetinin yaklaşık 4 kat artışında, ilaç bedellerinin de ödenmeye başlamasının etkili olduğu belirtildi.
Bu arada, daha önce yeşil kartlı hastaların tedavi giderleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü’nce karşılanırken, geçen yıl ilaç giderlerinin de kapsam içine alınmasıyla ödemelerin Sağlık Bakanlığı’na devredildiği bildirildi. Yetkililer, sosyal güvencesine rağmen yeşil kart almak isteyenlerin, çeşitli medikal cihaz ve protez gibi bazı kalemlerde yeşil kartlı hastalara bedelin yüzde 100’ünün ödenmesinden etkilenerek bu yola başvurduklarını bildirdiler.
|