MAZLUMDER İstanbul Şubesi ve fikirleri sebebiyle yargılanan bazı yazarlar, 15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamada, farklı tüm fikirlerin özgürce dile getirilebilmesi gerektiğini vurguladılar.
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bahçesindeki Düşünen Adam heykeli önünde yapılan basın açıklamasına MAZLUMDER Genel Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Köse, Abdurrahman Dilipak, Mehmet Şevket Eygi, Ragıp Zarakolu, Nureddin Şirin, Muzaffer Erdoğdu, Zeki Kentel gibi yazıları sebebiyle yargılanan isimlerle birlikte Düşünce Suçuna Karşı Özgürlük Girişimi Sözcüsü Şanar Yurdatapan ve 12 Eylül darbesi ile Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen eski Savcı Sacit Kayasu katıldı.
MAZLUMDER Genel Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Köse, yaptığı açıklamada devletin, insanı hem konuşmaya hem de susmaya zorlayarak, işkence edebilen en büyük güç olduğunu ifade ederek, “Söze yasak koymak, insanı inkârdır” dedi. İfade hürriyetinin olmadığı bir yerde hiçbir özgürlük ve hakkın garanti altında olmadığına dikkat çeken Köse, böyle bir ortamda eşitliğin yalan, adaletin ise göreceli olduğunu söyledi.
ELLİ YILDIR MAHKEMELERDEYİM
Basın açıklamasına katılan yazarlardan Mehmet Şevket Eygi, elli senedir fikir suçlarından dolayı mahkemelerde bulunduğunu, hala davalarının devam ettiğini söyledi. Eygi, “Tabii Türkiye anayasasında eksiklik var ama biliyorsunuz bizim bir de gizli anayasamız var. Onbeş nüshaymış, kasalarda saklanıyormuş. O anayasaya göre bazıları ve birileri vatandaşlardan, Türkiyelilerden daha eşit oluyorlar. Biz daha eşit olmadığımız için fikirlerimizden dolayı takibata uğruyoruz” diye konuştu
İNSANLIK İÇİN YÜZKARASI
Düşünce Suçuna Karşı Özgürlük Girişimi Sözcüsü Şanar Yurdatapan da, düşünce özgürlüğü denince ilk akla gelen konulardan olan Ermeni soykırımı hakkında Yeşilköy’de biraraya gelerek “Ermeni soykırımı olmuştur” demeyi, Strazburg’da AİHM önünde de “Ermeni soykırımı olmamıştır” demeyi teklif etti. Yurdatapan, “Voltaire’den iki yüz elli yıl sonra hala insanların düşüncelerini ifade ettikleri için hapis tehdidiyle karşı karşıya bulunmalarının insanlık için bir yüz karası olması gerektiğini söylemeliyiz” dedi.
Ragıp Zarakolu ise bütün tabulara karşı düşünce özgürlüğünün herkese gerekli olduğunu ifade etti.
YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR
Farklı fikirlere sahip insanların birbiriyle konuşarak sorunlarını çözebileceğini vurgulayan Abdurrahman Dilipak da “Türkiye kaçamayanların ülkesi olmasın. Bu topraklarda insanlar özgürce yaşayabilsinler. Derdimiz o. Yani düşünmekten ne tımarhaneye gidelim, ne hapishaneye. Ne de kahramanlar çıkartalım aramızdan. Yapacak çok işimiz var” şeklinde konuştu.
Zeki Kentel, Muzaffer Erdoğdu da farklı fikirlerin özgürce ifade edilebilmesi gerektiğini vurguladı. Nureddin Şirin ise kendisinin “Hizbullah’ı savunmak”la yargılanarak 17 yıl altı ay hapis cezası alırken geçtiğimiz yaz bütün dünyanın Lübnan’ı savunan Hizbullahın yanında olduğuna dikkat çekti.
|