TBMM Genel Kurulu, 9. Uyum Paketi kapsamında çıkarılması gereken 9 yasa tasarısı ve teklifini görüşmek üzere yarın olağanüstü toplanacak.
Genel Kurul, toplantı yeter sayısının bulunması halinde, olağanüstü toplantı çağrısına konu olan 9 yasa tasarısı ve teklifini görüşmeye başlayacak. Genel Kurulda ilk olarak, Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı ele alınacak. Tasarı aynen yasalaşırsa özel okullarda öğrenim gören öğrencilere her ders yılı için azamî 1000 YTL tutarında devlet yardımı yapılacak. Askeri okullar, emniyet teşkilatına bağlı okullar ve din eğitimi-öğretimi yapan kurumların aynı veya benzeri özel öğretim kurumları açılamayacak. Meyhane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, okul binalarından en az 100 metre uzaklıkta bulunması zorunluluğu aranacak. Yabancı okullar ile azınlık okullarının müdür yardımcıları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacak. Ayrıca, olağanüstü toplantı çağrısına konu olan 35 maddelik Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu Tasarısı ile 43 maddelik Tohumculuk Kanunu Tasarısı ise temel kanun olarak 2 bölüm halinde Genel Kurulda ele alınacak. Sayıştay Kanunu Teklifi ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iade edilen Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Vakıflar Kanunu Tasarısı ise Adalet Komisyonunda görüşülecek.
TASARI VE TEKLİFLER
TBMM’nin 1 Ekimde başlayacak 22. dönem 5. Yasama Yılına kadar yasalaştırması öngörülen ve olağanüstü toplantıda ele alınacak yasa tasarısı ve teklifleri şöyle:
‘’Özel eğitim kurumlarına kurum açma izni verilmesi, Yabancılar tarafından açılan özel öğretim kurumlarının eğitim-öğretim, denetim ve personel çalıştırılmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Özel Öğretim Kurumları Kanun Tasarısı, Bulgaristan’dan zorunlu göç eden yurttaşlar için Türkiye’de yapılan veya yapılacak konutların proje, yapım, kontrol, tahsis ve dağıtımını öngören İskan Kanunu ile İskan Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, Teknik ve mesleki eğitim-öğretim seviyesini yükseltmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemi kurmak ve işletmek üzere idari ve mali özerkliğe sahip Mesleki Yeterlilik Kurumunun kurulmasını öngören Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu Tasarısı, Daha önce tescil edilen, üretim izni verilen ve ticari sebze çeşit kayıt listesine alınan çeşitlerin bu kanun kapsamında kayıt altına alınmasını öngören Tohumculuk Kanunu Tasarısı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği, idarenin işleyişi ile ilgili şikayetleri incelemek ve önerilerde bulunmak üzere Kamu Denetçiliği Kurumunun oluşturulmasını öngören Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu Tasarısı, Yurtiçi ve yurtdışındaki vakıf taşınır ve taşınmaz eski eserlerin tescili, muhafazası, onarımı, yaşatılması, vakıf varlıklarının ekonomik şekilde işletilmesi ve değerlendirilmesini öngören Vakıflar Kanunu Tasarısı, Sayıştay’ın tüm kamu fonlarını, kaynaklarını ve faaliyetlerini denetlemek için yasal yetkiye sahip olmasını, hazırladığı raporları zamanında Meclise ve kamuoyuna sunabilmesini, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını öngören Sayıştay Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Avrupa Sosyal Şartına Değişiklik Getiren Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, (Gözden geçirilmiş) Avrupa Sosyal Şartının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı.’’ Meclis, yasa tasarısı ve teklifler yasalaşana kadar, gerekirse gece de mesai yapacak.
|