Denizli Devlet Hastahanesi (DDH) Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, çocuklardaki bel ağrısının erişkinlerinkinden oldukça farklı olduğunu belirtti.
Türkmen, “Çocukluk çağında bel ağrıları, her zaman olmasa da çoğunlukla altta yatan ciddî bir sebepten kaynaklanır. Meselâ aspirine ve ağrı kesicilere cevap veren ve gece olan bacak ağrıları bir kemik tümörünü düşündürür. Bel kayması, omurga eğriliği ve aile hikâyesi beklenenden daha yüksek öneme sahip olabilir. Göz hastalığıyla beraber eklem ve bel ağrıları romatizmal hastalıkla ilgili olabilir. Sabahları olan bel ve eklemlerdeki tutukluğun gün ilerledikçe azalması romatizmal hastalıklardan kaynaklanabilir. Çocuklarda bel ağrısı gövdeyi destekleyici kasların zayıflığıyla ilişkili olabilir. Bel ağrısı olan çocuklara kan testi yaptırılmalıdır” diye konuştu.
Çocuklarda bel ağrısına sebep olan etkenleri de açıklayan Dr. Türkmen, “Çocuklarda bel fıtıklarından kaynaklanan bel ağrıları vardır. Bel fıtıklarının çocuklarda görülme oranı yaklaşık yüzde 1’dir. Çocuklardaki bel fıtıkları genelde travma sonrası ortaya çıkmaktadır ve ne yazık ki çocuklarda görülen bel fıtıklarının yüzde 60’ında ameliyat riski bulunmaktadır. Scheurmann hastalığı, bel ağrısı olan büyük erkek çocuklarda çok sık görülmektedir. Bu hastalık omurganın içine diskin kayması sonucu oluşur. Genelde voleybol, basketbol oynayan, ağır yük kaldıran veya böyle işlerde çalışanlarda görülür. Kısmen ailevî sebepler de vardır. Bel kayması, çocuklarda en sık görülen akut bel ağrısının sebebidir. Erken dönemlerde 10-12 hafta korse takma, egzersiz ve fizik tedaviyle düzelebilir. Doğumsal hastalıklar ve tümörlerden kaynaklanan bel ağrıları da yaklaşık yüzde 10 oranında görülmektedir. Bel kemiği eksikliği veya fazlalığı, doğuştan kemik açıklıkları veya tümörlerde bel ağrısı yapar. İdrar yolları enfeksiyonları, romatizmadan kaynaklı bel ağrıları, bele yakın gizli apandisit, karın içi ağrılar ve psikolojik faktörler de bel ağrılarına sebep olabilmektedir” şeklinde konuştu.
|