Malatya Tabip Odası tarafından doğalgazın kullanılmaya başlanması ile birlikte katı yakıtların çevreye ve insan sağlığına verdiği zararların ortadan kalkacağı belirtildi.
Malatya Tabip Odası Başkanı Mehmet Gündüz, Malatya’nın coğrafi konumu itibari ile hava sirkülasyonuna kapalı olduğunda kış aylarında hava kirliliği oluştuğunu belirtti.
Gündüz, “Malatya kanser, kronik bronşit, akciğer hastalıkları ve alerjik hastalıklar bakımından ilk sıralarda yer almaktadır. Bu hastalıkların temel nedenleri arasında hava kirliliği gelmektedir.” dedi.
Malatya’ya doğalgazın gelişinin hava kirliliğinin önüne geçilmesi bakımından mutluluk verici olduğunu ifade eden Gündüz, “Ancak doğalgaza kavuşacağı kesin olan bölgelerde dahi hâlâ kömür, fuel-oil gibi hava kirliliğine sebebiyet veren katı ve yarı katı yatıklarda ısrar edildiği görülmektedir. Bilinmelidir ki tüm şehir doğalgaz kullanmadıkça hava kirliliğinin önüne istenilen seviyede geçilemeyecektir. Tıpkı sigarada olduğu gibi. Nasıl içen kişi içmeye pasif içicilik ile zarar veriyorsa, katı yakıt kullananda tüm topluma zarar vermektedir.” şeklinde konuştu.
Doğalgaz kullanımının halk sağlığı açısından önem arz ettiğini belirten Gündüz, fosil kökenli yakıtların insan sağlığına olan zararlarını sıraladı: “Akciğer kanseri. bronşit, kronik bronşit, nefes darlığı, çocuklarda raşitizm, romatizman hastalıklar, kan hastalıkları, göz yanmaları, cinsel sağlık bozuklukları, vücudun direncinin zayıflaması, aşırı yorgunluk ve bitkinlik, kan zehirlenmesi.”
Doğalgazın temiz ve güvenli bir yakıt olduğunu ifade eden Gündüz, “Yandığında yalnızca karbondioksit ve su buharı oluşur. Kül, karbon monoksit ve kükürt bileşenleri oluşturmaz ve çevrede asit yağmuruna sebep olmaz. Kullanıldığı şehirlerdeki solunum hava kalitesinin artmasından da anlaşılacağı üzere azot oksit emisyonu diğer yakıtlara kıyasla çok daha azdır. Doğalgaz karbon monoksit zehirlenmesine neden olmaz. Kısacası doğalgaz temiz hava ve sağlık demektir.” diye konuştu.
|