Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ve Yükseköğretim Kanununda “tedviren atama'' diye birşey olmadığını belirterek, “Tedviren atamanın yasal olarak zerre kadar altyapısı yoktur'' dedi. Çelik olayı dâvâ konusu yapıp yapmayacakları sorusunu “İnceletiyoruz” diye cevapladı.
Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda ve Yükseköğretim Kanunu’nda ‘’tedviren atama’’ diye birşey olmadığını belirterek, ‘’Tedviren atamanın yasal olarak zerre kadar altyapısı yoktur’’ dedi.
Bakan Çelik, Başkent Öğretmenevi’nin bahçesinde düzenlenen öğretmenevleri sergisinin açılışında, gazetecilere açıklama yaparak, sorularını cevapladı. YÖK’ün 15 yeni üniversite ile ilgili kararına değinen Çelik, şöyle konuştu: “YÖK’ün 15 yeni üniversiteye tedviren rektör ataması yapmasıyla ilgili ben bir gazeteye detaylı açıklamalarda bulundum. Bunun ötesinde birşey söyleyecek değilim. Yalnız, siz basın mensuplarından şunu istirham ediyorum: Tedviren kelimesi ne anlama gelir, sözlüğe bir bakın. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda tedviren atama diye birşey var mı? 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda tedviren atama diye birşey var mı? Tedviren atama ilk defa 1987 yılında icat edilmiş ve tedviren atama ile ilgili Danıştayın verdiği kararlar var, Maliyenin yayınladığı tebliğler var. Tedviren atamanın hukukta yeri yoktur. Tedviren atamanın yasal olarak zerre kadar altyapısı yoktur. Asaleten, vekaleten atama diye birşey vardır ama tedviren atamanın yasal altyapısı yoktur. Dolayısıyla aslında yasal değildir. Tedviren atama ne demektir: Asaleten birini atayacaksınız. Vekâleten de atayacak birini bulamazsanız, vekâleten atanma şartlarına haiz birini bulamazsanız işte o zaman tedviren atama yapacaksınız. Meseleyi bir de bu tarafıyla görmenizi, medyamızın meseleye biraz da bu taraftan yaklaşmasını rica ediyorum.’’
‘’Bunu dava konusu yapacak mısınız?’’ sorusuna karşılık Çelik, ‘’Onu inceletiyoruz. Süreci inceletiyoruz. Şu anda bununla ilgili birşey söylemem erken olur’’ dedi.
|