Türkiye ile ABD arasında 26 Temmuz 2000 tarihinde imzalanan ‘’Nükleer Enerjinin Barışçıl Kullanımına İlişkin İşbirliği Anlaşması’’ ve ekindeki mutabakat zaptı, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında onayı yer alan anlaşma ile iki ülke, dünya çapında nükleer yayılmanın önlenmesine ilişkin tedbirlerin kuvvetlendirilmesi konusundaki desteklerini teyit ediyor. Türkiye ile ABD’nin taraf oldukları Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasından (NPT) kaynaklanan yükümlülüklerini göz önünde tutarak imzaladıkları bu anlaşma çerçevesinde iki ülke Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) hedeflerini destekliyor.
Anlaşmanın ‘’İşbirliğinin Kapsamı’’ bölümünde, tarafların barışçıl amaçlarla nükleer araştırma ve geliştirmede işbirliği yapabileceği belirtilerek, bu tür bir işbirliğinin eğitim, personel değişimi, toplantılar, ortak çalışma ve projelere katılımları içerdiği, ancak bunlarla sınırlı olmadığı bildiriliyor.
Anlaşmaya göre, bilgi transferi yapılabilecek ancak, gizlilik derecesi taşıyan veriler transfer edilemeyecek. Türkiye’ye transfer edilen özel nükleer malzeme, düşük zenginleştirilmiş uranyum olacak. Transfer edilen malzemelerle patlayıcı yapma ve askeri uygulama yasağı getiriliyor. İşbirliği için UAEK’nın güvenlik denetimi şart koşuluyor.
|