Yaz sıcaklarının artması ile besin zehirlenmelerine karşı vatandaşları duyarlı olmaya çağıran uzmanlar, besinlerin buzdolabında tutulmasını ve açıktan gıda satın alınmamasını tavsiye ediyor.
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Serhat Yamalı, yaz aylarının sıcaklarla birlikte besin zehirlenmelerini beraberinde getirdiğini belirterek, özellikle besin zehirlenmelerinden korunmak için yiyecekleri buzdolabında belirli ısı derecelerinde saklamasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Serhat Yamalı, yaz aylarında iyi yıkanmayan sebze ve meyveler, temiz olmayan su kullanımı, açıkta satılan gıdaların tüketimi ve pişmiş yemeklerin buzdolabı dışında bekletilmesinin toksin ve bakteri oluşumuna sebep olduğuna dikkat çekti.
Besinlerle bulaşan en önemli hastalıkların başında tifo dizanteri, kolera, brucella ile bazı salmonella ve E. Coli türleriyle oluşan gastro enteritlerin geldiğinin altını çizen Dr. Yamalı, şöyle konuştu: “Bu mikroplar insanda kendisini ishal, kusma ve yüksek ateş gibi belirtilerle gösterir. İyi yıkanmayan sebze ve meyve tüketimi, temiz olmayan su kullanımı, açıkta satılan gıdaların tüketimi ve buzdolabı dışında pişmiş yemeklerin bekletilmesi toksin ve bakteri oluşumuna neden oluyor. Besin zehirlenmelerinden korunmak için yiyecekleri buzdolabında belirli ısı derecelerinde saklamaya özen gösterilmeli, sebze ve meyveler bol akan su altında yıkanmalı, dışarıdan açıkta satılan gıdalar alınmamalı, besin satın alınırken son kullanma tarihleri kontrol edilmeli, alınan besinler taze ve kısa sürede tüketilmeli.”
|