Türkiye’deki gençleri çok önemsediklerini belirten UNICEF Başkan Yardımcısı Kul Gautam, “Çünkü Avrupa’da en fazla genç nüfusa sahip olan ülke Türkiye. Sizler gelecekteki AB nüfusunu oluşturacaksınız” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve UNICEF Başkan Yardımcısı Kul Gautam 81 ili temsilen İstanbul’a gelen Türkiye Çocuk İletişim Ağı temsilcilerinin çocuk haklarına dair sorularını cevapladı. Gençlerin fikirlerini dile getirmeleri ve sorunlarını büyüklere ulaştırmalarının son derece önemli olduğunu ifade eden Gautam, Türkiye Çocuk İletişim Ağı’nı oluşturan gençlerin geçtiğimiz hafta Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan çocukların korunmasına dair genelgenin takipçisi olmalarını istedi.
Gençlerden parlak fikirler çıkıyor
Sözlerine yetişkinlerin toplantılarına gençlerin katılmasının önemiyle başlayan Gautam, katılımını sağladıkları ilk uluslar arası toplantının 2002 yılında gerçekleştirilen BM Genel Kurulu Özel Oturumu olduğunu ifade etti. Gautam, “Toplantının sonunda herkes bu durumdan memnun kaldı. Yetişkinlerin günlerce, aylarca müzakere ederek hazırlayabildikleri nihaî deklarasyonu gençler iki günde net, açık, başarılı bir belge ortaya koymayı başardılar. İster yerel ölçekli ister uluslar arası toplantılara ne zaman gençleri davet etsek son derece güzel ve parlak neticeler ortaya çıkıyor” dedi. UNICEF olarak Türkiye’deki gençleri çok önemsediklerini belirten Gautam, “Çünkü Avrupada en fazla genç nüfusa sahip olan ülke Türkiye. Sizler gelecekteki AB nüfusunu oluşturacaksınız. Yapmamız gereken sizlerin iyi eğitimli ve katılımcı bireyler olmanızı sağlamaktır” şeklinde konuştu.
Gautam: Barış eğitimi olsun
BM ve UNICEF olarak savaş ortamından çocukları korumak için tarafları biraraya getirmeye, diyalog içinde tutmaya gayret gösterdiklerini söyleyen Gautam, Sudan, Sierra Leone, Sri Lanka gibi çatışma bölgelerindeki çocuk askerleri ordudan çıkararak meslekî eğitimlerle kurtarabildiklerini anlattı. Gautam, bazı savaş ortamlarında da çocuklara gerekli sağlık yardımlarını ulaştırabilmek için kısa süreli ateşkesler sağlayabildiklerini söyledi. “Tabiî tüm bunlar yeterli değil. Hâlâ savaşlar, bu savaşlarda ölen çocuklar var. Yapmamız gereken, mücadelemize devam etmek. Şiddete başvurmadan anlaşmazlıkların çözülmesine dair eğitim vermek. Eğitim sistemlerine barış eğitiminin mutlaka koyulması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuşan Gautam, çocukların sorusu üzerine aile içi şiddete de değindi.
Müstehcenlik çok üzücü
Gautam, medyada şiddet ve müstehcen yayınların olmasını da “çok üzücü ve olumsuz bir durum” olarak niteledi ve medyanın kendi içinde bir iş ahlâkının gerektiğinin altını çizdi. Gautam ayrıca, suça karışan çocukların danışmanlık, rehabilitasyon, eğitim çalışmalarıyla geri kazanılması gerektiğini de ifade etti.
|