Trabzon Tabip Odası Başkanı ve Fatih Devlet Hastahanesi Başhekim Yardımcısı Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Aydın Aydın, toplu sünnetlerin zaman zaman riskli durumlara sebep olduğunu kaydederek, bu işlemin mutlaka hekim kontrolünde takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Sünnet yaşının, çocuğun sünnet yaşını algılamayacağı ya da bilinçli olduğu dönemlerde yapılmasının daha uygun olacağını ifade eden Dr. Aydın Aydın, sünnetin ne kadar basit görünse de ortada bir cerrahi girişimin söz konusu olduğunu kaydetti.
Sünnette önemli olanın çocuğa yapılacak cerrahi işlemin mümkün olduğunca psikolojik travma oluşmadan, hijyenik şartlara uygun ve problemsiz yapılması olduğuna dikkat çeken Dr. Aydın, “Günümüzde sünnetin anatomik, fizyolojik, psikolojik açılardan bilgisi olmayan kişiler tarafından, uygun olmayan yerlerde ve koşullarda yapılmasının kabul edilebilir hiçbir gerekçesi olamaz. Sünnet ne kadar basit görülse de önemli bir cerrahi girişimdir. Bu nedenle sünnet yapılan yer ve aletlerde sterilizasyon, asepsi, antisepsi gibi tanımladığımız mikrop içermeyen ortam sağlanması zorunludur” dedi.
Sünnetin, genellikle ergenlik çağı öncesi yapıldığını ifade eden Dr. Aydın Aydın, “Son zamanlarda yeni doğan (ilk 2 haftalık) bebeklerde cerrahi işlemin kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle en ideal yaş olarak kabul edilmektedir. Her yaşta sünnet yapılabilmekle beraber 2-4 yaş arası çocuklarda kimlik gelişimi, ben merkeziyetçi ve uyumsuz olmaları nedeniyle zorunlu olmadıkça sünnet yapılmamalıdır” diye konuştu.
|