Bediüzzaman lâkabıyla ünlü Said-i Nursi’nin vefatından sonra cesedinin uçaktan denize atıldığı haberini gördünüz mü? Görmedinizse büyük bir fırsat kaçırdınız: Büyük din âliminin cesedinin 27 Mayıs darbesi sonrasında yattığı Urfa’daki hazireden alınarak meçhul bir semte götürüldüğü biliniyordu; yeni çıkan bir kitaba göre, sanıldığı gibi Isparta’da bir semt-i meçhule gömülmemiş ceset, uçaktan denize atılıvermiş...
Geçmişte de dile getirilmiş ve yanlış hatırlamıyorsak ilgilisi tarafından tekzip edilmiş dehşetengiz bir iddia bu. Bütün kültürlerde saygı gösterilen insan cesedinin denize boca edilmesinin düşünülebilmesi bile tüyleri diken diken ediyor. İddianın yeniden piyasaya sürülmesinin herhalde ‘güncel’ bir sebebi olmalı.
Peki, 27 Mayıs darbesi sonrasında yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde Adalet Partisi’nin adayı olan Prof. Ali Fuat Başgil’in başına geleni biliyor muydunuz? Bilmeyenler veya unutanlar için geçen gün bir hatırlatan çıktı. Okuyalım:
“İşte o kritik günlerde bir isim adaylıkta ısrar etti: / Prof. Ali Fuat Başgil... / Başgil, eski DP’lilerin sevgi gösterileri arasında adaylığını açıklamaya Ankara’ya geldi. Başbakanlığa çağrıldı. Orada kendisini iki MBK üyesi bekliyordu. / Sıtkı Ulay, lâfı çevirmeden kendisine şöyle dedi: / ‘Hoca, bil ki sen cumhurbaşkanı olursan ne top atılır, ne tören yapılır. Senin cibin hazır. Koyacaklar seni bir cibe... Yukarıda bir yere götürecekler. Orada akıbetin meçhul. Belki Etlik’te mezarını bile hazırlamışlardır.’ / Hoca, o gün adaylıktan vazgeçip Ankara’yı terk etti.”
Ali Fuat Başgil Hoca o gün yalnızca Ankara’yı değil Türkiye’yi de terk edip yüksek eğitimini aldığı İsviçre’nin Lozan kentine yerleşti. Bu korkutmayı yapan darbeciler sevindiler ve Org. Cemal Gürsel’i Çankaya Köşkü’ne yolladılar...
Bu iki olayı ‘korkutup ürkütme’ amaçlı uyarılar olarak görmek de mümkün, konuya daha düz yaklaşıp “Geçmişte neler olmuştu” nostaljisi saymak da... Ancak her iki olaydan çıkartılacak dersler olduğuna hiç kuşku yok.
Yeni Şafak, 23 Haziran 2006
|