Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Soma’daki maden faciasının ardından çıkarılan torba yasada iş güvenliğiyle ilgili bir çalışma yapılmadığını söyledi.
Partisinin Üsküdar’da bir otelde gerçekleştirilen Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısının ardından konuşan Mustafa Destici, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ermenek’te yaşanan maden faciasıyla ilgili görüşlerini dile getiren Destici, Soma faciasının ardından çıkarılan torba yasanın, tepkileri azaltmak için alel acele çıkarılan bir yasa olduğunu söyledi.
Ermenek’teki incelemeleri sırasında bir maden işletmecisiyle yaşadığı diyaloğu anlatan Destici, “Bir maden işletmecisi geldi ve dedi ki bizim de sıkıntılarımız var. Bu torba yasada sadece zam yapıldı. Yani işçilerin maaşlarına yüzde yüz zam yapıldı, çalışma şartları da 8'den 6'ya düşürülünce, yani yüzde 270 gibi bize artı bir maliyet geldi. Bunun işçi sağlığıyla iş güvenliğiyle hiç alakası yok. Yani bize şunu demediler; ‘kardeşim siz madenlerinizi sağlıklı bir hale getirin, çalışma koşullarını iyileştirin, buraları iş güvenliğine uygun hale getirin demediler’ yasada bunlar yok. Bize ne dediler; aynen sen devam et tabiri caizse ama işçiye maaşını çalışma saatini 35 liraysa 60 lira yap 8 saat yerine 6 saat çalıştır. Maalesef o 18 kişi üç aydır maaş alamadan orada çalıştırılıyorlar. Maalesef Türkiye bunu bilmiyor. Alel acele bir torba yasa çıkardılar, Soma’daki tepkileri azaltmak için çalışma saatlerini 8 saatten 6 saate düşürüyorlar ama gittik orada gördük, 8 saat çalıştırılıyorlar hala fiili olarak tabelada var. Yani senin kanun çıkartman yetmiyor takip etmen gerekiyor. Maaşına zam yapıyorsun işletmeci diyor ki peki sen misin zam yapan, o zaman işçiye diyor ki çağırıyor işçiyi; kardeşim çalışacaksan madem devlet zorunlu zam yaptı, ben bundan kaçamıyorum. O zaman yemeğini kendin getireceksin, ulaşımını kendin sağlayacaksın deyip devletin verdiği zammı geri alıyor.” diye konuştu.
"MADENLERDE BULUNMASI GEREKEN MALZEMELER DENETİMLER SIRASINDA O MADENDEN O MADENE DOLAŞTIRILIYOR"
Denetimler sırasında maden ocaklarında bulunması zorunlu olan malzemelerin tek takım olarak alınıp, bütün maden ocaklarında sırayla gezdirildiğini söyleyen Destici, “Ruhsat veren başbakan olarak yasa çıkarmak yetmiyor, senin bu süreçleri takip etmen lazım. Denetimlerin nasıl yapıldığını sen de biliyorsun biz de biliyoruz. Önceden haber verilerek denetçiler geliyor. Ve o havzada diyelim 9 tane ocak var, diyelim ki her ocakta bulunması gereken malzemeler var. Ama ne yapıyor, bunlar bir araya geliyor bir kartel oluşturuyorlar ve aralarında anlaşıyorlar, diyorlar ki bir takım malzeme alacağız, denetim benim ocaktayken bende, seninkindeyken sende, öbüründeyken onda, sırayla bütün malzeme ocaklarda dolaşıyor. Denetim yapan da bunu biliyor. Gerçek denetimlerde bunların foyası ortaya çıkar ama bunlara müsaade ediliyor, göz yumuluyor.” şeklinde konuştu.