TBMM Başkanı seçiminin ardından çalışmalarına ara veren Meclis Genel Kurulu, alınan karar uyarınca bugün 15.00'te toplanacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini vermek için şart koştuğu 'Meclis Başkanlık Divanı', MHP'nin HDP'den 1 fazla üyelik talebi nedeniyle bir krize dönüştü; iki parti arasında uzlaşma sağlanamazsa Meclis kilitlenecek, dolayısıyla divanın oluşamamasına bağlı olarak da koalisyon görüşmeleri bayram sonrasına kalması ihtimali gündeme gelecek.
TBMM Başkanı seçiminin ardından çalışmalarına ara veren Meclis Genel Kurulu, alınan karar uyarınca bugün 15.00'te toplanacak. Meclis Başkanlık Divanı oluşmadığı için Genel Kurulu TBMM Başkanı İsmet Yılmaz açacak. Toplantıda, Meclis Başkanlık Divanı'nın üye sayısının ne olacağına ilişkin yaşanan kriz hakkında çözüm üretilmesi planlanıyor.
VECDİ GÖNÜL YEMİN EDECEK
Tezkere görüşmeleri öncesi dışarıdan Milli Savunma Bakanlığı'na atanan Vecdi Gönül yemin edecek.
MHP, HDP'DEN 1 FAZLA ÜYELİK İSTİYOR
Habertürk'te yer alan ilgili habere göre, CHP kendisine 4, HDP 3 üye düşecek şekilde Divan'ın geçen dönem olduğu gibi 18 üyeden oluşmasını isterken, MHP ise TBMM Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanlığı'nın hazırladığı dağılıma göre kendisine HDP'den 1 fazla üyelik düşmesini sağlayacak 17 üyeli divanı savunuyor. AKP ise 19 üyeli divan önermekle birlikte 18 üyeli divana da itiraz etmiyor.
MHP KURAYA İTİRAZ EDERSE...
Kulislere yansıyan iddiaya göre, Yılmaz sayı krizinin aşılması için MHP'ye, ''17 üyeli divan istiyorsanız, 1 üye kura ile belirlenir'' görüşünü iletecek. MHP'nin kuraya itiraz etmesi halinde ise, 21. dönemde 85'er milletvekiline sahip olan DYP ile ANAP arasında da benzer sorunun yaşandığını, o dönem Meclis'in üniversitelerden görüş olarak kura yöntemine karar verdiğini anımsatacak.
MHP KURA İŞİNE SICAK BAKMIYOR
Haberde, MHP'nin kura işine sıcak bakmadığı ve Siyasi Partiler Kanunu'nun (SPK) 35. maddesi çerçevesinde oy oranı dikkate alınarak kendisine 1 fazla üyelik isteyeceği ileri sürüldü.
UZLAŞAMAZLARSA NE OLACAK?
Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamazsa kriz grup önerileri yoluyla Genel Kurul'a taşınacak. Grup önerilerinin görüşmelerinin taktik savaşının parçası olması bekleniyor. Genel Kurul 15.00-19.00 saatleri arasında çalıştığı için, kavgalı geçmesi beklenen grup önerileri görüşmelerinin bir sonuca bağlanamadan Genel Kurul'un kapanması gündeme gelebilecek. Ancak CHP ve HDP'nin Başkanlık Divanı oluşumunu geciktirebilecek bu duruma karşı grup önerisi vermeyerek Genel Kurul'un karar almasının önünü açabileceği belirtiliyor.