"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

8 asırdır ayakta

29 Haziran 2017, Perşembe 22:38
Tek bir çivi bile çakılmadan ‘Kurt Boğazı’ adı verilen bir teknikle yapılan ‘Çivisiz Cami’ olarak bilinen Göğceli Camii 8 asırdır ayakta duruyor.

Samsun’da bulunan ve tek bir çivi bile çakılmadan ‘Kurt Boğazı’ adı verilen yığma tekniği ile yapıldığı için halk arasında ‘Çivisiz Cami’ olarak bilinen Göğceli Camii 8 asırdır ayakta.

İbadete açık olan caminin çivisiz olarak yapılması ve zemininde deprem takozunun kullanılmış olması dolayısıyla deprem sırasında beşik gibi sallanmış ancak yıkılmamış. Çarşamba’da bulunan halk arasında Çivisiz Cami olarak bilinen Göğceli Camii, yapımında kullanılan mimarî teknik dolayısıyla yerli ve yabancı turistler ile bilim insanlarının dikkatini çekiyor.

Tek bir çivi bile kullanılmadan ‘Kurt Boğazı’ adı verilen yığma tekniği ile yapılan cami, bölgede yüzyıllardır meydana gelen depremlerde hasar almadı. 300 kişilik cemaat kapasitesine sahip caminin, zemininde deprem takozunun kullanılmış olması dolayısıyla   deprem sırasında beşik gibi sallandığı, ancak yıkılmadığı belirtildi. Caminin içinde bulunan ahşap kolonların ise belli bir meyilde kıble yönüne eğimli olarak yapıldığı bu özelliği sayesinde caminin yıkılması halinde ise secde eder gibi kıble yönüne yıkılacağı belirtildi.

8 asırlık olduğuna şüphe yok

Göğceli Camii imamı Ahmet Özköse, 800 yıllık caminin yapılışı ile ilgili olarak iki rivayet bulunduğunu belirterek şunları anlattı: “Selçuklu Sultanı Birinci Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılmış. Yapılışı 1205’li yıllara tekabül ediyor. İlk rivayet Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Anadolu’nun kapıları İslâm’a açıldı. İslâm’ı anlatmak için Anadolu’nun her yerine olduğu gibi buraya gelen İrşat ekipleri tarafından bu caminin yaptırıldığı belirtiliyor. Bir başka rivayet ise İslâmlaşma sürecine bu bölgede direnen irili ufaklı beylikler vardı. Beyliklerin bu direnişini kırmak için donanmasıyla Karadeniz’e gelen bir Müslüman komutan tarafından caminin yaptırıldığı ifade ediliyor. Ancak şunu söylemek gerekirse camimizin 800 küsûr yıllık bir eser olduğu konusunda herhangi bir şüphe söz konusu değil. 1990 yılında bilim adamları camiden aldıkları ahşap örnekleri üzerinden yaptıkları incelemede, caminin 8 asırlık bir eser olduğunu ilmen ortaya koymuş oldular. Bu cami 8 asırdır ayakta, inşallah bundan sonra da ayakta kalacak Allah’ın izniyle.”

Yabancı deprem uzmanları incelemiş

Bir çok kişinin camiyi ziyaret etmek için geldiğini belirten imam Özköse, “Yaklaşık 6 ay önce 35 kişilik deprem uzmanı bilim adamı geldi. Camimizde araştırma yaptılar. İçinde Japon, Alman, İsveç’ten gelen bilim adamları da vardı. Dünyanın her tarafından buraya gelen ziyaretçilerimiz oluyor” dedi.

DHA

Etiketler: samsun, cami
Okunma Sayısı: 2738
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • vedat

    30.6.2017 02:20:38

    Demek ki bir şey ne kadar doğalsa o kadar uzun ömürlü oluyor.Bu yaklaşımı herşeye uyarlayabilirsiniz.Doğal üretim,doğal beslenme,doğal gelişim,eğitim vs.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı