"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Okumak, okumak, okumak

Kâzım GÜLEÇYÜZ
02 Temmuz 2023, Pazar
Risale-i Nur’u bir defa gözden geçirdiğini, ama sonra “döne döne” tekrar okuma gereği duymadığını söyleyenler olmuştu.

Oysa ilk emri “Oku” olan Kur’an’ın kuvvetli bir tefsiri olan ve mukaddes kitabımızın bu çağa dersi ve mesajı niteliğindeki Risale-i Nur “döne döne, tekrar tekrar” mütalâa edilmesi, Zübeyir Gündüzalp’in ifadesiyle “dem ve damarlara karışacak derecede” okunup hazmedilmesi gereken çok önemli bir eser.

Öyle olmasa, bizzat müellifi, kendi eserlerini son anlarına kadar, yüzlerce, belki de binlerce defa okuma ihtiyacı duyduğunu; her okuyuşunda yeni ve farklı manalar keşfederek çok istifade ettiğini söyler miydi?

Bu durum hem külliyatın ağırlıklı bölümünü teşkil eden imanî bahisler, hem de imanî prensipleri hayata taşırken dikkate alınması gerekli temel ölçü ve parametreleri gösteren lâhikalar ve müdafaalar için geçerli.

Üstadın dediği gibi, Risalelerin birini diğerine tercih etmek mümkün değil. Her birinin, kendi makamında riyaseti, önceliği var. 

Ve insan bir okuyuşunda fark edemediği bir incelik ve nüansı sonraki okuyuşlarından birinde görebiliyor. Böylece her okuyuş insana yeni ufuklar açıyor. Şuurlu ve dikkatli bir okumanın sürekli kılınması ise, insanı sonu olmayan bir tekâmül sürecine taşıyor.

Saff-ı evvel Nur Talebelerinden Refet Barutçu’nun şu sözleri bunu ifade ediyor:

“Saatlerce okudum. Artık Sözler’in hiçbirini diğerine tercih edemiyorum. Zira birine mühim derken, diğeri daha mühim olarak kendini gösteriyor. Her birini yüz defa okusam, yüz birinci defa hiç okumamış gibi büyük bir zevk-i ma-nevî ile okumam dahi yüksekliğine şahittir.”

Yine Gündüzalp’in dediği gibi:

“Okumak, okumak, okumak, yine okumak... Okumaktan yorulunca ne okuduğunu okumak veya kitab-ı kebîr-i kâinatı okumak... En mühim iki şey: Okumak ve uhuvvet-ihlas-samimiyet dairesinde hizmet...”

Üstadın sözleriyle konuyu bağlayalım:

“Son vasiyetim şudur; Okumak, yine okumak, yine okumak... Sonra, birbirinizin elini sıkı tutmak, ittihad etmek, ittifak âleminde yaşamak. İttifakta kuvvet, ittihadda hayat, uhuvvette saadet vardır... Biz muhabbet fedaileriyiz, husumete vaktimiz yoktur...”

Okunma Sayısı: 3397
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet Kaşlıoğlu

    2.7.2023 04:36:43

    Evet,Kur’ân-ı Kerimde Allah emrediyor" Duanız olmazsa ne ehemmiyetiniz var." Risale-i Nur hem dua hem ilim hem marifet hem yüksek bir tefekkür...ekmek ve su derecesinde mutlak bir ihtiyaç olması hakikatıyla, onu okumak mecburiyetindeyiz.Üstadımız Risale-i Nur'un kalemle teksir edildiği tarihte bazen birgünde 200 sahife risale tashih ettiğini buyuruyor. Kendisinden bu hakikati ders alan Kahraman Zübeyir ağabey merhum şu ibretâmiz dersi bizlere şöyle haykırıyor : " Risale i Nur'u hergün 10 sayfa okuyan imanını kurtarır 15 sayfa okuyan şevke gelir 20 sahife okuyan hizmet eder. Aksi takdirde ne ehemmiyetimiz var.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı