"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Prof. Dr. Şerif Mardin vefatının 6. yılında anılıyor

07 Eylül 2023, Perşembe 23:26
6 EYLÜL 2017’DE VEFAT EDEN ŞERİF MARDİN’İN EN DİKKAT ÇEKİCİ ESERLERİNDEN BİRİ DE “BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ OLAYI/MODERN TÜRKİYE’DE DİN VE TOPLUMSAL DEĞİŞİM” ADINI TAŞIYAN KİTABIYDI. KİTAP, DÜNYA ÇAPINDA BÜYÜK İLGİ GÖRMÜŞTÜ.

Prof. Dr. Şerif Mardin: Said Nursî’de dayatma yok, katılım ve müzakere var
Şerif Mardin’in Yeni Asya salonunda verdiği seminer

“Merkez-çevre ilişkisi”, “sivil toplum” ve “mahalle baskısı” gibi kavramları Türk sosyoloji literatürüne kazandıran Prof. Dr. Şerif Mardin, vefatının 6. yılında anılıyor. Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli sosyologlardan Mardin, 1927’de İstanbul’da doğdu, Galatasaray Lisesinde başladığı ortaöğrenimini ABD’de tamamladı. Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü mezuniyetinin ardından lisansüstü eğitimini Johns Hopkins Üniversitesi, doktorasını ise Stanford Üniversitesi Hoover Institute’de yapan Mardin, daha sonra Türk modernleşmesi problematiğini genişletecek ayrıntılı makale çalışmaları kaleme aldı, 1954-1966’da dönemin önemli dergisi Forum’da yazdı.

Said Nursi Olayı’nı yazdı

Ankara Üniversitesinde 13 yıl ders verdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesinin kurucu dekanlığı ve Sosyoloji Bölümü Başkanlığı görevlerinde bulunan, Washington’daki American University’de İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığını yürüten Mardin, daha sonra Türkiye’ye dönerek Sabancı Üniversitesinde “Tanzimat Dönemi Türk düşüncesi” hakkındaki çalışmalarını geliştirecek bir programa başkanlık etti. Emeritus statüsünü 2011’de alan Mardin, ömrünün son günlerine kadar çalışmalarını sürdürdü. 90 yıllık hayatına çok sayıda kitap, makale ve ödül sığdıran Prof. Dr. Mardin, 6 Eylül 2017’de vefat etti. Şerif Mardin’in en dikkat çekici eserlerinden biri de “Bediüzzaman Said Nursi Olayı/Modern Türkiye’de Din ve Toplumsal Değişim” adını taşıyan kitabıydı. Kitap, dünya çapında büyük ilgi görmüştü.

Haber Merkezi

***

Okumak için tıklayınız:

Risale-i Nur Kurtuluş Reçetesi
İnsanlık Risale-i Nur'a muhtaç
Risale-i Nur milyonların İmanını kurtardı
Hakikî ilim adamları Risale-i Nur’a sarılıyorlar

 

Okunma Sayısı: 2825
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İ. Seyda

    8.9.2023 13:32:55

    O, Bediüzzaman için bedel ödeyen bir akademisyendi. Kimsenin ağzına bile alamadığı Said Nursi için bir kitap yazması hayırla yad edilmesi için başlıca bir sebeptir. Ondan, Said Nursi'yi araştırmasını Cemil Meriç istemişti. Mardin şöyle diyordu: “Said Nursi, zamanımızda Müslümanlar için uygun düşen tavrın ilkelerini Kur’an’dan çıkaran bir İslam bilimi uzmanı...O, eserleriyle Kemalizmin materyalist temellerini çökertiyor.”(Bediüzzaman Said Nursi Olayı, Mardin, 2013:36).

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı