"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Karbon ayak izi' nedir ve Bediüzzaman Said Nursî’nin 'ayak izi' ne kadardır?

27 Kasım 2015, Cuma 15:00
Bugün insanların tüketimleri oranında çevreye verdiği zararlar ölçülerek karbon ve ekolojik ayak izleri numaralandırılmaktadır.

‘Karbon ayak izi’ bir kişinin bir yılda tabiata salınmasına vesile olduğu karbondioksit miktarını ifade etmektedir. Karbonla ilgili olarak yiyecekler, giyecekler seyahatler, özel araçlar, uçak yolculukları, toplu taşım, doğal gaz, petrol ve kömür tüketimleri gibi bölümler ölçü alınmaktadır.

Ekolojik ayak izi ise, bir kimsenin tükettiği tabii kaynakların yeniden üretilmesi için ihtiyaç duyulan kara ve deniz sahasının ölçülmesidir ekolojik ayak izi.

Mesela günde bir ekmek (300gr) tüketen kişinin, yılda yiyeceği 120 kilo ekmek için ne kadar alana tahıl ekimi yapılmalıdır? Elbiselerindeki pamuk için ne kadar alana pamuk ekilmelidir? Çöplerini yok etmek için ne kadar bir alan kullanılmaktadır? Kısaca, bütün bu hayati ihtiyaçlarını temin edildiği dünyaya bir kişinin ortalama toplam maliyeti ne kadardır? Bu sorunun cevabı ‘ekolojik ayak izi’dir. Bu ölçümler hem kişiler bazında hem de şahıslar bazında hesaplanmaktadır.

Mesela devletler bazında birinci sırayı Birleşik Arap Emirlikleri alırken A.B.D beşinci sırada yer almaktadır. Bazı araştırmalarda her dünya vatandaşı bir Amerikalı kadar tüketirse insanlık için dört dünya gerekli denmektedir. Bizler de kendi karbon ayak izimizi ve ekolojik ayak izlerimizi hesap-layarak dudumuzun ne olduğunu görebiliriz.

Günümüz şartlarında tükettiğimiz bütün maddelerde iktisad kuralına uymak zorundayız. Yeme, içme, giyinme gibi bütün davranışlarımızı yeniden gözden geçirmemiz gerekmektedir. Çünkü bugünkü tüketim çılgınlığını artık dünya kaldıramamaktadır.

Bir çift ayakkabı için harcanan su 8000 litre, 1 A4 kağıdı için 10 litre su, yarım kilo peynir için 2.500 litre su, bir dilim ekmek için 40 litre su harcanmaktadır. (Yeni Asya. 9 Eylül 2015)

Kullandığımız bütün ürünler için harcanan enerji ve hammaddeleri nakliyeden kaynaklanan kirliliği de gözönünde bulundurduğumuz zaman dünyadaki nimetlerin eksilmesine neden olunmaktadır.



Said Nursî Hazretlerinin manevi ayak izi çok büyük olduğu halde, maddî olarak ayak izinin hissedilmeyecek kadar küçük olduğunu görmekteyiz. Çünkü o yaşamak için yiyordu. Dolayısıyla bütün davranışını iktisad üzerine bina etmişti. Tüketim sıfıra yıkan olunca karbon ve ekolojik ayak izleri de sıfıra yakın olmuştur.

Günde bir tas çorba, bir bardak su ve bir parça ekmek kendisine kafi gelmiştir. (Tarihçe-i Hayat, s.16)

“On sene zarfında yüz banknot ile idare eden günde bazan kırk para ile geçinen ve yetmiş yamalı bir abayı yedi sene giyen bir adam” (Tarihçe-i Hayat, s. 201)

“Ramazanda üç ekmek bir kiyye pirinç bana kafi gelmiştir. Hatta o pirinç, onbeş gün Ramazandan sonra bitmiştir.” (Mektubat, s. 69)

“Dağda üç ay bana ve misafirlerime bir kiyye tereyağı, her gün ekmekle beraber yemek şartıyla bana kafi geldi.” “Beş senedir elbise çamaşır papuç, çorap için dörtbuçuk lira ile idare ettim.” (Mektubat, s. 70)

Bugün iftar sofralarındaki israfı, günlük çöpe dökülen ekmekleri, her bayramda, her düğünde, her nişanda alınan elbiseleri, ayakkabıları görünce Said Nursî Hazretlerinin davranışlarını kavramakta zorlanıyoruz. Hele mangala konan fazla kömürü çıkartmasını bugünün bir kısım evlerinde kışın atletle oturacak kadar soba/kalorifer/kombi yakanların anlaması mümkün değildir.

Ama çevre şartlarına bakılırsa insanlık Bediüzzamanvari bir hayata zorlanacak gibi...

Cevat Çakır


BEDİÜZZAMAN'DAN İKTİSAT VE KANAAT ÇAĞRISI

İsraf yüzünden bereket kalkıyor, fakirlik ziyadeleşiyor!

Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi, Kur'an-ı Hakim'in ve Peygamber Efendimizin -Aleyhissalatu Vesselam- şiddetle menettiği israfın dehşetine bereketin kalkmasına sebep olduğu ve fakirliğin artmasına neden teşkil ettiği cihetleriyle dikkat çeker ve Risale-i Nur talebelerine 'bitmek, tükenmek bilmeyen bir hazine' olan kanaat ve iktisadı tavsiye eder.

Dehşet veren israf: Bir çift ayakkabı üretimi için 8000 litre su harcanıyor!

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/dehset-veren-israf-bir-cift-ayakkabi-uretimi-icin-8000-litre-su-harcaniyor_356690

'İsraf'ın fotoğrafını çekti!

http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/israf-in-fotografini-cekti_353477



Dünyanın en yoksul devlet başkanı da Bediüzzaman gibi düşünüyor

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/dunyanin-en-yoksul-devlet-baskani-da-bediuzzaman-gibi-dusunuyor_365930

 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 11848
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Bilge Doğu

    27.11.2015 15:34:42

    Bediüzzaman hazretleri, islamın veciz bir unsuru olan tasarrufu kullanarak, taa yüzyılın başında, avrupada yeni yeni popüler olan bir konuda saf belirtip örnek olmuş. ne mutlu üstadımızın yolunda gidenlere.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı