"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Osmanlı’dan hatırası olan bir şehir

17 Ocak 2018, Çarşamba
Avusturya Notları - 3

Viyana Aziz Stephan Katedralinde Osmanlı hatırası bulunmaktadır. Tarihte Osmanlı saldırılarından bıkan ve sürekli hazırlıklı olmak için kilisenin kulesinde bir asker görevlendirerek, gelebilecek herhangi bir Osmanlı saldırısını haber vermek için orada duruyormuş. Ve bu yüzlerce yıl sürmüş.  

Avrupa 'Nur'lanıyor

Hizmet için zemin hazır

Cuma günü Cuma namazı için gittiğimiz Steyr semtindeki cami adeta bir gurbettekilerin buluşması anlamı taşıyordu. Cuma namazı sonrasında bahçedeki kucaklaşma bir bayram havasında idi. İnsanlar o kısa vakit içerisinde dertleşiyorlar ve bir hasret giderme meydana geliyor.

Yoğun iş hayatının meşguliyetleri içerisinde haftalık Cuma buluşmaları da yine herkese nasip olmuyordu. Özellikle yılbaşı tatilinin olması buluşmaları anlamlı kılıyordu.

Türkiye gibi ülkeler yılbaşı programlarını abartıyorlar

Yaşanan o ki, yılbaşı gibi faaliyetleri de bizimle çok da bir ilgisi olmamasına rağmen yine Türkiye olarak abarttığımız anlaşılıyordu. Yani Hıristiyanlar Hz. İsa’nın (as) doğumunu ihtiva eden tarihte ağırlıklı dinî bir atmosfer yaşarlarken, yılbaşı gibi faaliyetlerde ise bu derece bir aşırılık sergilemiyor.

Yani günler öncesinden vitrinlerin süslenmesi ve noel baba diye bir kavram neredeyse yok gibi. Evet, şehrin belli meydanlarını eğlenmeye dönük düzenliyorlar. Ama işi abartmak ve taşkınlıklara kadar varan boyutlara çevirmek hiç değilse orada yok. Zaten orada yaşayanların da ifade ettiklerine göre, artık bu tür yılbaşı faaliyetleri onlar arasında da çok rağbet görmediği ifade ediliyor.

Dersle ilgili sorular, dersin nasıl bir amaca hizmet ettiğini gösteriyordu

Her sayılı gün gibi, bizim de programımızın sonuna geliyorduk. Hem programa Türkiye’den katılan bizler açısından hem de orada programa iştirak edenler açısından oldukça verimli geçen bir program oldu.

Verimli geçtiğini nereden anlıyorduk. Çünkü her dersin sonunda dersle ilgili sorulan sorular ve karşılıklı müzakereler derslerin nasıl bir zemine hizmet ettiğini gösteriyordu.

Zaten soruların mahiyeti herkesin ilgi alanlarını ve kafa karıştığı noktaları gösteriyordu. Ama ne olursa olsun konuların konuşulması ve bir neticeye ulaşılması apayrı bir anlam ifade ediyordu. Programımızın son gününde bütün ağabey ve kardeşlerimizle kucaklaştık ve bir başka programda görüşmek üzere vedalaştık.

Viyana, Osmanlı hatırası olan bir şehir

Kıymetli Hacı kardeşimizle birlikte Viyana’daki medresemizde akşam dersine katılmak üzere yola çıktık.

Viyana’da bizi İbrahim kardeşimiz gezdirecekti. Kendisiyle bağlantılar kuruldu. Gün boyu Hacı Polat kardeşimiz ve İbrahim Özaydın kardeşimizle Viyana’yı gezdik.

Viyana şehir merkezinde doğrusu nereye yönünüzü dönseniz soğuk heykellerin arasında kendinizi buluyorsunuz. Her mekân birer san’at eseri olarak kendini gösteriyor. Kimin imkânı varsa, hemen evinin dış yamaçlarına heykeller yaptırmış. Hatta pek çoğu da kendi evine kendi heykelini yaptırmış.

Viyana merkezde, pek çok sarayların içinde buluyorsunuz kendinizi. Bir de yeni yılın heyecanı insanlarda olunca, oldukça hareketli bir şehir kendini gösterdi. Ama doğrusu bir taşkınlığa da rastlamadık. Hatta satış mekânlarının artması, yeni satış ortamları oluşturma, konser platformları oluşturma gibi bir hareketliliğin dışında rahatsız edici bir durum söz konusu değildi.

Zaten Viyana, dünyada yaşanabilir şehirler içerisinde ilk üçte imiş. Hakikaten sakin bir şehir hayatı, san’atın ön planda olduğu bir şehir vitrini ve oldukça güzel, temiz içme suları hemen kendini gösteriyordu.

Alplerin eteklerinden doğup gelen su kaynakları şehirlerde içme suyu olarak kullanılıyor. Nitekim Grünburg içme suyunun çıktığı Alplerin eteklerindeki su kaynağının bizzat çıktığı yer hakikaten görülmeye değer. Ve su kaynakları boyunca su değirmenleri, su gücünden yararlanılarak elde edilmiş fabrikalar hemen kendini gösteriyordu. Viyana’nın da şehir içme suları oldukça güzeldi.

Şehir merkezinde Hitler’in konuşma yaptığı balkon ve çevresindeki san’at eserleri bir heybetli dünyayı akla getiriyordu.

Viyana Aziz Stephan Katedrali Viyana’nın tam merkezinde yer alıyor. 1365 yılında inşa edilmiş. Roma gotik mimariye sahip oldukça ünlü bir katedraldir. Viyana’nın en önemli simgesidir. Katedral kendi ile aynı adı taşıyan Stephansplatz meydanında yer almaktadır.

Bu kilisenin Osmanlı hatırası da bulunmaktadır. Tarihte Osmanlı saldırılarından bıkan ve sürekli hazırlıklı olmak için kilisenin kulesinde bir asker görevlendirerek, gelebilecek herhangi bir Osmanlı saldırısını haber vermek için orada duruyormuş. Herhangi bir Osmanlı saldırısı görürse bu memur kilisenin çanlarını çalarak halkı haberdar ediyormuş. Ve bu yüzlerce yıl sürmüş. Artık Osmanlı’dan bir saldırı gelmeyeceğine emin olduktan sonra bu görev kaldırılmış.

Kilisenin doğu tarafında yapılan bir heykel ise bir azizin ayakları altında ezilen Osmanlı akıncısını göstermektedir.

Viyana Yeni Asya Nur Medresesi buluşma adresi gibiydi

Gün boyu Viyana gezimizin ardından, akşam saatlerinde Viyana’daki Yeni Asya Nur medresesine ulaştık.

Medresede kalan Abdussamet ve Kahraman kardeşlerimiz bizi karşıladılar. Ayrıca Viyana’nın ilk Nur Talebesi öğrencilerinden olan Mücahit kardeşimiz şu an oranın sakinlerinden ve hizmet erlerinden.

Neredeyse bir ayağı medresede olan İbrahim ve Mücahit kardeşlerimiz, yine Mücahit kardeşimizin ağabeyi Fatih kardeşimiz, öğrencilerle birlikte hizmetleri birlikte yürütüyorlar.

Güzel bir yemek ikramlarının ardından o gün ve o saat tam da Viyana’daki Nur Talebelerinin buluşma saati gibiydi. Yemekleri dışarıdan bir kardeşimiz ikram etmiş.

Risale-i Nur dersleri hayatımıza hayat oluyordu

Buradaki birinci dersimizi, sıdk üzerine okuduk. Doğrusu sadece sıdk bile bir manevî hastalıkları tedavi ünitesi olarak kendini gösteriyor. Yani bir kişide bir sıdk ve doğruluk varsa, o pek çok manevî hastalıklardan uzaklaşma içerisindedir. Veya sıdk üzere olan birisinin manen hastalanmasının önü alınmış olacaktır.

İkinci dersimizi ise, hiss-i havf (korku) üzerine okuduk. İmanın korku duygusunu ve diğer duyguları nasıl dengeli hale getirdiğinin izahını anlamış olduk. Satırlarda ehl-i ilhadın ehl-i imanı korkutarak neleri yaptırdıkları ayan-beyan ifade ediliyordu.

Duyguların dahi, vasat düzeyde tutulup kullanılabilmesi ancak güçlü bir imanla mümkün olduğu anlaşılıyordu.

Viyana Yeni Asya Nur Medresesi’nde, İbrahim, Kahraman, Abdussamet, Mücahit, Fatih, Serkan ve diğer ders dinlemeye gelen kardeşlerimizle tanıştık. Doğrusu, farklı farklı ülkelerde, farklı farklı şehirlerde yeni yeni Nur Talebesi kardeşlerle tanışmak, görüşmek apayrı bir duygu.

2018 iman ve Kur’Ân hizmetlerinde şevk yılı olsun

Evet, yeni bir yıla yeni bir programla başladık. Yenilendik. Programlandık. Bizi de programlarla irtibatlandıran Rabbimize, vesile olan ağabey ve kardeşlerimize çok teşekkürler ediyoruz.

Her program pek çok maddî ve manevî hediyelerle karşılıyor bizi.

Her biri bir başka esma ile temayüz etmiş kardeşlerimizle tanışınca onların varlığı ile ve meziyetleri ile şakirane iftihar ediyoruz.

Rabbim onları ve bizi bu hizmet-i imaniye ve Kur’an’iyede hadim eylesin inşallah.

GEZİ: SEBAHATTİN YAŞAR

[email protected]

Okunma Sayısı: 5004
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı