Üstad Bediüzzaman’ın ve Nur Talebelerinin çile çektikleri Afyon hapishanesi ve Afyon mahkeme müdafaalarının da hatırlandığı ‘İttihad Buluşması’ bu kez Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi.
İttihad Gazetesi’nin 50. yılı dolayısıyla 21 Ekim’de gazetemiz İstanbul Güneşli tesislerinde yapılmaya başlanan İttihad Buluşmaları’nın son durağı Afyonkarahisar oldu. İttihad Buluşmaları Anadolu’nun dört bir yanına yayılırken, Ankara, İzmir, Eskişehir, Trabzon, Bursa, Diyarbakır, Urfa, Adıyaman, Adana, Mersin, Erzurum ve dün akşam Afyonkarahisar’da okuyucularımızla şevkli buluşmalar gerçekleşti. Sınırları aşan İttihad Buluşmaları, Almanya ve Kıbrıs’ta da yazarlarımız ve okuyucularımızın bir araya gelmesine vesile oldu.
Üstad, ittihadı tavsiye etti
Afyonkarahisar’daki programda konuşan Yeni Asya Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yavuzyiğitoğlu, “İttihad, son birkaç yüzyıldır geri kalmışlığın ıztırabını yaşayan İslâm dünyasının gaye-i hayali olmalıdır. Asırların rüyası, büyük dâvâların biricik şartı İttihaddır. Üstad Hazretleri bütün hayatı boyunca mü’minler arasındaki bağların güçlenmesi, muhabbet ve uhuvvetin tesisi için çalışmış bir İslâm kahramanıdır, muhabbet fedaisidir. “Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve bölük bölük olmayın” emr-i İlâhisine hem fiilen uymuş ve bu noktada müctehid ve müceddid olarak bütün ümmete yol göstermiştir. Üstad Hazretleri İslâm âleminin bütün sıkıntılarının kaynağını ihtilâf olarak görmüş, bütün Müslümanları birleştirecek dinamikleri harekete geçirecek yolları da göstermiştir. “Bana ızdırap veren yalnız İslâm’ın maruz kaldığı tehlikelerdir” diyen Üstad Hazretleri ümmetin ıztıraba, derde düşmemesi için ittihadı tavsiye etmiş, İttihad-ı İslâm’ı bir ideal, bir hedef, bir vazife olarak talebelerine de vasiyet etmiştir” şeklinde ifadeler kullanarak ittihadın önemine vurgu yaptı.
Üstad’a kulak vermekten başka çaremiz yok
Gelinen noktada Müslümanların sıkıntılar içerisinde olduğunu belirten Yavuzyiğitoğlu, “Ancak geldiğimiz nokta itibariyle, nerede bir Müslüman varsa gözü yaşlı, nerede bir Müslüman ülke varsa derbeder, geri kalmış… İttihad-ı İslâm uzak bir ideal olarak unutulmaya yüz tutmuş. Bu noktada Üstad Hazretleri’ne kulak vermekten başka çaremiz yok. İslâm toplumlarının kadim problemlerini yakından gören Üstad Hazretleri, İslâm dünyasının gelecek tasavvurunu belirleyen Hutbe-i Şamiye’de Müslümanları geri bırakan en önemli hastalıklardan birinin ittifaksızlık olduğunu vurgulamış, bunun “ehl-i imanı birbirine bağlayan nuranî rabıtaları bilmemekten” kaynaklandığını ifade etmiştir. Bir başka hastalığı da “adavete muhabbet” olarak tesbit etmiş, “Muhabbete en lâyık şey muhabbettir, husûmete en lâyık sıfat husûmettir” diyerek insanı ve toplumu huzura ve saadete ulaştıracak olan muhabbete bizleri dâvet etmiştir” diye konuştu.
Afyon için unutulmayacak hatıralar
Üstad Bediüzzaman’ın ve Nur Talebeleri’nin çile çektikleri Afyon ve Afyon Hapishanesi ve Afyon Mahkeme müdafaaları, Afyon için unutulmayacak hatıraların anlatıldığı Afyon İttihad Buluşması’nda ilk olarak Kur’ân tilâveti yapıldı. Ardından Sadettin Önal’ın yaptığı Risale-i Nur dersi büyük bir huşu içinde dinlendi. Gazetemiz yönetici ve yazarlarının katıldığı programda İttihad’dan Yeni Asya’ya geçen süreç anlatılarak hafızalar tazelendi. Yeni Asya Gazete’sinin, İttihad Gazetesi’nin devamı olduğunu ve yaptığı neşriyat hizmetinin takdire şayan olduğunu belirten Yavuzyiğitoğlu, bunun gerek cemaatimiz tarafından ve gerekse dost çevremiz tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti.
İttihad kahramanları anılarını anlattı
Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz’ün İttihad’ın o günkü şartlarda attığı başlıklardan ve yaptığı hizmetlerden örnekler sundu.
Güleçyüz’ün yaptığı sohbet ve konuşmalar okuyucular ve misafirler tarafından ilgiyle dinlendi. Güleçyüz sırasıyla Hasan Şen, Hüseyin Yasul, Mustafa Şahin ve İbrahim Şencan Ağabeyleri İttihad Gazetesi ile alâkalı hatıralarını anlatmak üzere kürsüye dâvet etti. Birbirinden değerli bu hatıralar da heyecanla ve dikkatle takip edildi. Hasan Şen’in “Benim Ahmet Feyzi Ağabeyle 5-6 senelik beraberliğim oldu. Afyon mahkemesiyle alâkalı bir hatıramı nakletmek isterim” diye dile getirdi. Ahmet Feyzi Ağabeyin elli sayfalık müdafaası ve mahkeme heyetine karşı dik duruşunu anlatan Şen, bunun unutulmaz bir hatıra olduğunu söyledi ve “Allah Üstad’dan ve onun kahraman, fedakâr, gayyur talebelerinden ebediyen razı olsun” dedi.
Gazete sayfalarıyla camları kaplamıştık
Hüseyin Yasul’un toplantıda anlattığı, Emirdağ-Afyon’da geçen hayatı ve İttihad’la alâkalı bahsettiği hatıraları ve ailesinin Üstad’ın duâlarına mazhariyetleri ise dinleyicileri bir kez daha heyecanlandırdı.
Bursa’dan toplantıya katılan Mustafa Şahin (Van’lı) ise İttihad’ın ilk sayfasında Risale-i Nur’dan atılan başlıkları gazetenin ilk sayfasını keserek Molla Hamit Ağabeyin camcı dükkânında nasıl çerçevelettiklerini ve 1922 yılı sonlarında Ankara’dan ayrılarak Van’a geldiği zamanlar içerisinde babasının bakkal dükkânına Üstad’ın alış veriş için geldiğini ve babasına duâ ettiğini, Üstad’ın Van’daki hatıralarından bir iki bahis anlatarak, geceye ayrı bir güzellik kattı.
Günde elli İttihad dağıtıyordu
İbrahim Şencan Ağabey ise babasının “Sen Nurçi mi olacaksin?” itirazlarına rağmen, nasıl derslere katıldığını ve günde elli İttihad gazetesini esnafa nasıl dağıttığını anlattı.
Toplantının sonunda Risale okumalarına, neşriyatımıza ve Üstad’a hasreti konulu olan mensur bir şiir Rifat Okyay tarafından okundu. Kâzım Güleçyüz yapılan İttihad toplantılarının ittihada vesile olmasını belirtirken, Anadolu’nun birçok ilinde katıldıkları İttihad toplantılarında benzer şevk ve coşkunun olduğunu belirtti. Afyonluların misafirperverliğinde yapılan toplantı, buluşmalara, kardeşliği ve birleşmeye vesile oldu.
HABER: RIFAT OKYAY