"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir ustalık eseri: Selimiye Camii

18 Nisan 2018, Çarşamba 00:46
Edirne’nin muhteşem anıt eseri olan Selimiye Camii, teknik mükemmelliği, boyutları ve estetik değerleriyle ziyaretçilerini büyülüyor.

İstanbul’un fethinden önce Osmanlı İmparatorluğu’nun başşehri olan Edirne’nin en önemli ve muhteşem anıt eseri olan ve şehrin siluetini taçlandıran Selimiye Camii ve Külliyesi, 16. yy.’da Sultan II. Selim adına yaptırıldı.

Teknik mükemmelliği, boyutları ve estetik değerleriyle döneminin ve sonraki zamanların en muhteşem eseri olan cami, Mimar Sinan’ın Ustalık Dönemi eseri, mimarlık sanatının en görkemli örneklerinden biridir.

Edirne’nin her yerinden görülebiliyor

Osmanlı hükümdarı II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Selimiye Camii, zamanın başşehri olan Edirne’de, şehrin en yüksek noktasında Yıldırım Beyazıt’ın yaptırdığı Baltacılar Koğuşunun kalıntıları üzerine yaptırıldı.

Yapımı 1569’da başladı. 1575’de ise tamamlandı. Cami, Osmanlı-Türk sanatının en muhteşem eseridir. Açık havalarda Rodop Dağları’ndan ve Uzunköprü’nün Süleymaniye Köyü’nden görülebiliyor. Ayrıca cami, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesine girerek uluslar arası boyutlarda da yerini almış durumda.

Daha önce görülmemiş bir teknik

Selimiye’ye ilk girdiğinizde sizleri farklı bir mimari karşılıyor. Camide daha önce hiçbir camide görülmemiş bir teknik kullanılıyor. Önceki kubbeli yapılarda, asıl kubbe kademeli yarım kubbelerin üzerinde yükselmesine rağmen, Selimiye Camii tek bir kubbe ile örtülü durumda. Kubbe, 8 filayağına dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuş.

Kasnak, ise, filayaklarına kemerlerle bağlı. Kubbenin çapı 31,28 metre, yüksekliği de 15,86 metredir. Bu şekilde örttüğü iç mekâna verdiği genişlik ve ferahlıkla birlikte mekânın bir kerede kolayca anlaşılmasını sağlıyor. Selimiye her biri 70,89 metre yüksekliğinde, kalem gibi incecik 4 minareye sahip. Minareler üçer şerefelidir. İki minaresinde şerefelerin üçüne giden yol ayrıdır. Bu minarelerden aynı anda üç şerefeye de birbirini görmeden üç kişi çıkabiliyor. Öndeki iki minarenin taş oymaları çukur, ortadaki minarelerin oymaları ise kabarıktır. Minarelerin kubbeye yakın olması, caminin göğe doğru uzanıyormuş gibi görünmesini sağlıyor.

Müze, Osmanlı hayatını yansıtıyor

Selimiye Külliyesi içerisinde yer alan Dar’ül Kurra Medresesi, cami ile birlikte Mimar Sinan tarafından 1569-75 yılları arasında inşa ediliyor. Düzgün kesmetaş ve tuğla malzeme ile inşa edilen Dar’ül Kurra Medresesi’ne portal şeklinde düzenlenen bir kapı ile giriliyor ve ortada dikdörtgen avluyu dört yönden revak çevreliyor. Şu an müze olarak kullanılan medresede, Osmanlı dönemini yansıtan odalar mevcut.

Geçmişin eğitim düzenini anlatan Kur’ân odası, Türk maden sanatının önde gelen örneklerinden oluşan Maden Eserleri Odası, Türk çini sanatını yakından görmemizi sağlayan Çini Eserleri odası, o döneme ait saatlerin bulunduğu Saatler Odası, sülüs ve nesih olmak üzere çeşitli yazı üslûplarında, Mustafa Rakım, Sultan II. Mahmud, Şerif Fıtrî, Ahmed Zihnî gibi hattatların eserlerinin olduğu Hat Eserleri Odası. Bu odalar, müzeyi gezerken sizleri tekrar tekrar Osmanlı dönemine götürüyor.

HABER: KÜBRA ÜNÜVAR

[email protected]

***

Okumak için tıklayınız:

Kartpostallık Selimiye...

Eşsiz eserin son 50 yılına ışık tutuyor: ''Bu söz beni gerçekten çok etkilemişti"

"Taş dehaya ulaştı, deha taş kesildi"

Mimar Sinan’ın ustalık imzası Selimiye ve Risale-i Nur'da Mimar Sinan...

Zarif düşüncenin simgesi: Şehzade Camii

Süleymaniye’nin her taşında sanat var

Mimar Sinan, muhteşem eseri Süleymaniye Camii hakkında ne demişti?

Camiye ilk gelenler 'Rükn-ü Yemani'yi soruyor

Ravza-i Mutahhara'da Osmanlı izleri: "Sır kitabe"de neler yazıyor?

Hırka-i Şerif ziyarete açıldı

Mimar Sinan'ın muhteşem eseri hakkında bildiklerimiz, bilmediklerimiz...

Süleymaniye Camiinin imareti çöp deposu olmuş!

Okunma Sayısı: 8908
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hayati Binler

    18.4.2018 14:59:07

    Selimiye öyle bir mimari şaheserdir ki, Sinan'ın mimarbaşılığını yaptığı Osmanlı ecdadımız böyle bir eser yaparak adeta nihayeti bidayette yaparak bizlere yapacak eser bırakmamışlardır. Selimiye öyle bir eserdir ki, onca teknoloji ve ileri bilime rağmen hâlâ o kalitede bir eser yapılamamıştır. Bu gidişle yakın gelecekte de yapılamayacaktır. Bu açmazın sebep ve çarelerinin ifadesi ise uzunca bir çalışmayı ve tahlili iktiza eder.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı