Vefat eden kardeşi için Kur’an’dan sureler okuyup, merhumun özgeçmişini veren mezar taşı yaptı.
Fani dünya ile ebedÎ Âlem arasında ince çizgi olan mezar taşları, üzerindeki yazılarıyla dünya hayatını unutturarak ahireti hatırlatıyor.
Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki tarihi mezarlıklarda Kayı Boyu'na ait simgelerin yer aldığı 36 mezar taşına rastlandı.
Osmanlı Devleti zamanındaki mezar taşları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mehmet Samsakçı, “Mezar taşları bir algının, itikadın ve estetiğin ürünüdür” diyerek dikkat çekici bilgiler paylaştı.
Osmanlı'nın gündelik hayatın içinde oluşturduğu bu "manevi istirahat bahçeleri" ve yüksek kültürünün yansıması mezar taşları, geçmişten günümüze uzanan zarafet vesikaları olarak hala ayakta.
Samsun'da İsa Baba Camisi Türbesi ve Şehitliği'ndeki 39 şehit mezarından 11'nin taşları, kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından yerinden söküldü.
Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol), kültür eserleri kaçakçılarına yönelik 2 ay süren operasyon kapsamında aralarında bir Osmanlı mezar taşının da yer aldığı çok sayıda eserin ele geçirildiğini açıkladı.
Rize Belediyesi tarafından yapılan kazı çalışması sırasında yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin edilen mezar taşları bulundu.
Anadolu'nun ilk Türk-İslam mezarlığı olarak bilinen Tokat'ın Niksar ilçesindeki Melikgazi Kabristanlığı girişindeki "Mezar Taşları Müzesi"nde yer alan mezar taşlarının üzerindeki yazılar, Niksar Belediyesince karekod sistemi ile okunur hale getirildi.
Bartın'da mermerden mezar yapan 77 yaşındaki Mehmet Fazlıoğlu, özel ve farklı olmasını istediği kendi mezar taşını hazırladı.