Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: Suriye'ye müdahale etmediğimiz için pişmanım.
France Inter radyosuna konuşan Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa'nın IŞİD'le mücadelede Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'le işbirliği yapıp yapmayacağına ilişkin soruyu, "Bu tür ilişkilerden kaçınmak daha iyi olur. Şeytanla birlikte gittiğinizde, Tanrı'nın yardımınıza koşması nadirdir" diye cevapladı.
Hollande, İran'ın ise "Irak ve Suriye'de istikrarın devamı için önemli bir ortak" olduğunu belirtti.
Suriye'de muhalefeti desteklemek zorunda olduklarını vurgulayan Hollande, "Suriye'ye 2013'te kimyasal silah kullanılırken müdahale etmediğimiz için pişmanım. Müdahale gerçekleşmedi ve şimdi karşımızda IŞİD var" ifadelerini kullandı.
Suriye'den gelen mültecilere karşı Avrupa'nın sınırlarını koruması gerektiğini ifade eden Hollanda, Almanya ve İsveç'in Fransa'dan daha çok Suriyeliyi karşıladığına işaret etti. Hollande, Avrupa'ya daha çok göçmen gelmemesi için gelişmekte olan ülkelere yönelik bir destek politikasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
21 Ağustos 2013 tarihinde Şam'ın Doğu Guta bölgesinde zehirli gaz saldırısı düzenlenmiş ve 1400'den fazla kişi katledilmişti. Birleşmiş Milletler (BM) heyeti Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı tespitinde bulunmuştu.
Saldırının ardından ABD yönetimi ve uluslararası kamuoyu büyük ölçüde Esed rejimini sorumlu tutmuş, ABD Başkanı Barack Obama ‘kırmızı çizgilerin’ ihlal edildiği gerekçesiyle Suriye rejimine yönelik askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı.
Daha sonra devreye Rusya girmiş, Moskova’nın girişimiyle Suriye rejimi kimyasal silahların ülkeden çıkarılması ve imha edilmesi ile ilgili anlaşmayı kabul etmişti.