"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tübitak ödülleri sahibini buldu

24 Aralık 2014, Çarşamba 15:02
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak, "Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göçer gider, takdir edildiği yerde serpilir büyür" dedi.

TÜBİTAK 49. Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri, Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, törende yaptığı konuşmada, pek çok kişinin sandığının aksine bilimin rönesanstan sonra ya da batıda ortaya çıkmadığını, ilk bilimsel çalışmaların antik Mısır ve Mezopotamya'da yapıldığını söyledi.

Orta Çağ'da bilimin, İslamiyet ile yeniden canlandığını anlatan Altunbaşak, "İslam dünyasının liderliğinde bilimin 500 senelik bir altın çağı var. Rönesanstan sonra da yine bilimin hakim olduğu coğrafya tekrar batıya kayıyor" diye konuştu. Altunbaşak, bilimin hiç bir ırkın, kültürün ve coğrafyanın tekelinde olmadığını vurguladı.

Bilimin belli zamanlarda belli bölgelerde öne çıktığına dikkati çeken Altunbaşak, bilimin ortaya çıkmasını sağlayan faktörlere ilişkin şunları kaydetti:

"Bunlardan birincisi yeniliğe açık olmak. Bu coğrafyadaki 2. ortak özellik yeniliğe, farklılığa ve herkese kucak açmak. Bu anlayışa hakim olan bir coğrafya herkes için bir çekim merkezi olacaktır. Bütün bilim insanları böyle bir coğrafyaya koşacaktır. İslam dünyasında, gayrimüslimler de bilime çok büyük katkıda bulunmuşlardır. 3. özellik meritokrasi yani hakkı hak edene teslim etmek, liyakata önem vermek, kaliteyi ve beceriyi ön planda tutmak. Bilim rekabetin olduğu ortamlarda çok hızlı gelişiyor. Yeter ki rekabet üretkenlik ve kalite temelinde olsun. O zaman bilim insanları, öldüresiye rekabet ediyor. 4. faktör, bilime ve bilim insanına saygı duyulması ve himaye altına alınması. Bu özellikleri Türkiye'de hazırlıyoruz bunun en büyük emaresi bu ödül töreni. Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göçer gider, takdir edildiği yerde serpilir büyür. Bilim insanlarımıza sahip çıkarak, bilime verdiği önemi gösteren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum."

TÜBİTAK Bilim Özel ve Teşvik Ödülleri

TÜBİTAK, kuruluş kanununda yer alan bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek ve bu amaçla ödüller vermek görevi kapsamında, her yıl  "Bilim", "Özel" ve "Teşvik" olmak üzere 3 dalda ödül veriyor. TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından 2014 yılında 3 Bilim Ödülü, 2 Özel Ödül ve 14 Teşvik Ödülü verilmesi kararlaştırılmıştı.

Türkiye'de yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunan hayattaki bilim insanlarına verilen Bilim Ödülü için 2014 yılı ödüller 50 bin lira, altın plaket ve ödül beratından oluşuyor. Bilim Ödülü sahiplerine ayrıca araştırma desteği de veriliyor.

Bilim Ödülü eşdeğeri olarak oluşturulan Özel Ödül, yurt dışında yaptığı çalışmalarıyla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hayattaki bilim insanlarına veriliyor. Özel Ödül için 2014 yılı ödül miktarı 50 bin lira, altın plaket ve ödül beratından oluşuyor.

Teşvik Ödülü, yaptığı çalışmalarla bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış, ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş bilim insanlarına veriliyor. Teşvik Ödülü için 2014 yılı ödül miktarı 20 bin lira, gümüş plaket ve ödül beratından oluşuyor.

Ödüller

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK Bilim Ödüllerini mühendislik bilimleri alanında Prof. Dr. Timur Doğu, sağlık bilimleri alanında Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur, sosyal bilimler alanında Prof. Dr. Zeynep Aycan'a, TÜBİTAK Özel Ödüllerini temel bilimler alanında Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ile sağlık bilimleri alanında Prof. Hayat Önyüksel'e takdim etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Bakan Fikri Işık da TÜBİTAK Teşvik Ödüllerini verdi.

Teşvik ödülleri

Teşvik ödüllerini alan isimler ve alanları şöyle:

Temel Bilimler: Yrd. Doç. Dr. Bülend Ortaç, Doç. Dr. Emrah Özensoy ve  Prof. Dr. Okan Zafer Yeşilel.

Mühendislik Bilimleri: Prof. Dr. Özgür Barış Akan, Yrd. Doç. Dr. Özgür Ergül, Doç. Dr. Önder Özgener, Doç. Dr. Mustafa Şahmaran, Yrd. Doç. Dr. Tamer Uyar ve Doç. Dr. Hüsnü Emrah Ünalan.

Sağlık Bilimleri: Prof. Dr. Mehmet Cansev, Doç. Dr. Mehmet Kanbay ve Prof. Dr. A. Mecit Kantarcı.

Sosyal Bilimler: Doç. Dr. Fuat Balcı ve Doç. Dr. Bahar Rumelili Sancak"

Okunma Sayısı: 1670
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı